Uvijek je vjeran i ispunjava svoja obećanja

15.12.2013.

U župnoj dvorani „Nazaret“ župe Navještenja Blažene Djevice Marije u Velikoj Gorici  2. prosinca 2013. održana je Adventska obnova. Vodio ju je velečasni Nikola Majcen zajedno s našim dragim i uvijek na šalu spremnima Ivanom i Borisom Bjelić. Tekstovi za razmišljanje bili su iz Ponovljenog zavjeta, Proroka Ezekijela i Druge poslanice Timoteju. Iz tih smo  tekstova Božje Riječi vidjeli kakav je naš Gospodin i kakvom nas ljubavlju ljubi.

Ljubi nas tako da nam daje slobodnu volju, On zna što je za nas najbolje, ali želi da mi sami odlučujemo o svom životu, a kako odlučimo, tako ćemo i baštiniti.

On teži zajedništvu, uvijek je spreman sve oprostiti, krenuti iznova kao da ništa nije bilo.

Voli i brani svoje, uvijek je vjeran i ispunjava svoja obećanja.

Takva bi ljubav nama trebala biti uzor i odgovor na pitanje kakvi bismo trebali biti prema našim bližnjima. Nakon kratkog razmišljanja o našim osobnim postupcima i odlukama zaključili smo da zapravo trebamo umrijeti starim navikama, ako želimo živjeti. Svakodnevno donositi odluke o smrti starog i životu novog čovjeka . No, snagu za tako nešto nam daje naš Gospodin, bez čije pomoći sami po sebi to ne možemo činiti. Puno puta želimo pomoći nekome opominjući ga, govoreći, usmjeravajući, ali rezultat je često ponižavanje toga čovjeka. Događa nam se da u svoje živote zaboravimo pozvati Gospodina, pa i u one situacije koje se čine sitnim, kao da se On smije baviti samo na smrt bolesnima.

On želi zajedništvo s nama i među nama. Kako je rekao vlč. Nikola: „Ora et labora“, „Moli i radi.“ Moliti nam je Gospodina za pomoć i pritom davati sve od sebe da se to ostvari. Ostaviti svoj ponos, lijenost, udobnost, zadovoljstvo samih sa sobom, oholost, svoja i tuđa očekivanja te krenuti iz početka.

Ako želimo rezultate u našim životima, našoj obitelji, Zajednici bračnih susreta, župi i  domovini potrebne su nam svakodnevne odluke koje će nas odvesti do cilja.

Da bismo postali autentični i prepoznatljivi, potrebno nam je obratiti se svaki dan Gospodinu i bližnjima.

Neki od nas prisjetili su se svog odlaska na Originalni vikend,  što je bila jedna odluka, potaknuta nadom i vjerom da može i treba biti bolje.

“Ako sol obljutavi, čime ćemo nju posoliti?”

 

Rhema zaklada

Program HZBS potpomognut u suradnji sa Zakladom Rhema