O Bračnim susretima

Da li …

… ste predani svom bračnom drugu?
… ste spremni vjerovati da vaš odnos može rasti?
… ste uzbuđeni kad pomislite da je moguće obnoviti predanost i bliskost s početka braka?
… želite ponovno sresti «najboljeg prijatelja»?
… ste spremni ponovno otkriti «iskru» s početka braka?
… želite živjeti u uzbudljivom i živom braku?


Prihvatite dar Bračnog susreta, jer tamo ćete …

… uživati u zajedničkim trenucima bez vanjskih pritisaka i ometanja
… razviti-naučiti nov način duboke komunikacije s bračnim drugom
… otkriti najbolji plan za vaš brak
… otkriti kako vaša ljubav može dotaknuti druge

Bračni susret

Danas mnogi govore o obitelji i njenoj važnosti u društvu i u Crkvi, ali malo tko nešto konkretno i radi kako bi poboljšao doživljaj obitelji u samoj njenoj srži – u jedinstvu bračnog para kao osnovne stanice obitelji i društva.

Seminar „Bračni susreti“ posvećuje svoj rad poboljšanju odnosa u braku i obitelji te osvješćivanju važnosti svetog sakramenta ženidbe i sakramenta svetog reda. Taj je susret namijenjen bračnim parovima i duhovnim osobama, a koncipiran je tako da nas nauči međusobnoj komunikaciji u jednom novom svjetlu. Kao što pomaže bračnim parovima u međusobnoj komunikaciji, pomaže i svećenicima u komunikaciji sa svojim župljanima koji su njihova obitelj. Na internetskoj stranici nalaze se osnovni podaci o „Bračnim susretima“ i o tome kako obaviti susret u vrijeme vikenda.

“Sada znam zašto smo sklopili sakrament braka! Kao da smo se ponovno zaljubili i obnovili bračna obećanja”, reakcija je onih koji su obavili ovakve duhovne vježbe namijenjene bračnom paru. To je ono što nam ovakav susret daje. Vraća nam onu prvu zaljubljenost koja se izgubila negdje u poplavi obaveza, a koja uskrsava u jednom novom svjetlu okupana ljubavlju Kristovom. Današnje društvo puno je savjeta o tome što treba učiniti za poboljšanje braka.

„Bračni susret„ je upravo radionica u kojoj se nudi praktični rad za bolju međusobnu komunikaciju. Nakon doživljenog osobnog bračnog zajedništva i bezbroj milosti koje su mnogi tamo dobili, svakome bismo poželjeli jedno takvo iskustvo: da dožive pravu puninu bračne i bratske ljubavi i snagu svetog sakramenta koji su primili na dan svoga vjenčanja ili ređenja. Potičemo vas da se odlučite upustiti u ovakvu avanturu ponovnog upoznavanja svog bračnog druga na jedan dublji i iskreniji način od onoga na koji smo svi naučeni kroz život.

SVJEDOČANSTVA NAKON BRAČNOG SUSRETA:

– „U braku smo 36 godina. Na Bračnom susretu smo bili 2007.g. u Opatiji.
Zadnje godine su mi najbogatije i najljepše razdoblje u našem braku jer smo naučili bolje komunicirati.“

– „Za mene je dolazak na “Bračni vikend” bio velika prekretnica. Tog vikenda mi je bilo ljepše nego na našem vjenčanju. Ono što smo naučili potpuno je promjenilo naš život. Naš brak je procvao, a ja sam dobila novi polet i snagu za život.“

– „Mi smo tek na vikendu postali svjesni što zapravo znači i kolika je veličina svetog sakramenta ženidbe i koliku pomoć imamo od našega Gospodina pred kojim i kojemu smo obećali da ćemo se međusobno ljubiti i poštovati u sve dane života.“

– „Kad smo se vratili kući s “Bračnog vikenda” svima sam govorio da sam se ponovno zaljubio u svoju ženu. Mislim da je to najkraći i najbolji opis onoga što vikend znači za jedan bračni par.“

– „Vozeći se sa “Bračnog vikenda” (nakon 24 godine braka,) nas dvoje bili smo toliko zaokupljeni svojom obnovljenom ljubavlju da smo prošli uz našu kuću, a da to nismo ni primijetili… i otišli na mirno mjesto gdje smo dugo, dugo razgovarali kao da samo se tek upoznali i zaljubili.“

– „Nekoliko dana nakon našeg „Bračnog susreta“ posjetili su nas prijatelji. Kad smo im otvorili vrata naša lica su sjala. Rekli su: „Mi smo pogriješili, ovo nisu isti ljudi koje poznajemo …“.

Što je to vikend Bračnih susreta?

To je vrijeme koje možete posvetiti prvenstveno sebi kao paru. Traje dva dana a odvija se u bogatom i dinamičnom programu utemeljenom na vašem iskustvu i iskustvu drugih parova. Vikend se zove zato što to druženje počinje petkom oko 19.30, a završava nedjeljom oko 17.30 sati. Na taj susret možete doći samo kao bračni par, tj. i muž i žena skupa – ne samo jedno od vas. Djecu ćete, ako je potrebno, ostaviti kod bake, tete ili drugačije organizirati njihovo čuvanje.

Uloga i smisao vikenda Bračnih susreta?

– pomoći vama kao paru da dublje doživite sebe kao par
– da si kao bračni par posvijestite da ste jedno drugom dar i milost
– da otkrijete koliko emocionalnog i ljubavnog blaga još uvijek leži u vašim srcima prekriveno raznim brigama i pitanjima
– da si postanete iskreniji i otvoreniji
– da ponovno počnete međusobno dublje i više razgovarati
– da otkrijete što bi se uz uzajamnu pomoć moglo i trebalo promijeniti i na koji način
– i na koncu, ne manje važno, da u svojoj obitelji stvorite bolje i ljudskije ozračje u kojem će rasti i odgajati se vaša djeca

Vikend se odvija u skupini parova ali na način koji vam osigurava potpunu diskreciju i privatnost.
Vikend nije terapeutska grupa već dinamika u dvoje i za dvoje, bez izjašnjavanja o sebi pred drugima u grupi.
Vikend nije klasičan odmor, igranje već jedan zajednički dobro organizirani programirani posao koji se odvija u atmosferi slobode i opuštenosti.

Tko vodi vikend Bračnih susreta?

Vikend vode tri za to stručno osposobljena bračna para i jedan svećenik. Uloga parova voditelja jest u tome da dijeljenjem svoga iskustva pomognu i vama otkriti vaše iskustvo u vašim temeljnim ljudskim potrebama i vrednotama. Oni će vam govoriti o sebi, a od vas se ne očekuje da govorite pred drugima. Sve ostaje unutar vas dvoje i vaše sobe.

Kome je vikend Bračnih susreta namijenjen?

– bračnim parovima iste ili različite vjere
– bračnim parovima koji su i samo civilno vjenčani
– bračnim parovima koji imaju poteškoća u međusobnim odnosima, ali se vole
– bračnim parovima koji su “savršeni”
– svećenicima, časnim sestrama

Kako se pokrivaju troškovi vikenda Bračnih susreta?

Vikendi se redovito održavaju u crkvenim domovima za duhovne vježbe s umjerenim cijenama. Troškove boravka pokrivamo dobrovoljnim prilogom sudionika u skladu  s njihovim mogućnostima. Prilog primamo kao anonimni dar u zatvorenoj omotnici  na kojoj ili u kojoj se ne upisuje iznos niti ime darivatelja. Još se nije dogodilo da je  bračni susret uskraćen paru koji si ga nije mogao priuštiti. Trošak njihova boravka pokrit će svojim darom par koji može i ima više; naravno, anonimno.

Koja je razlika između Originalnog Bračnog susreta i ostalih Bračnih susreta?

Originalni Bračni susret namijenjen je onima koji prvi puta sudjeluju na Bračnom susretu, dok su Formacijski Bračni susret, Duboki Bračni susret i Duhovne vježbe namijenjeni daljnjoj formaciji članova Hrvatske zajednice Bračnih susreta.