Mjesečna duhovna obnova zajednice Sisak

 

 

 

Zajednica Sisak 2022

“Nemojte se tjeskobno brinuti”

Nakon nekoliko mjeseci, spriječeni zbog covida-19, sisačka se zajednica bračnih susreta ponovno sastala 20. ožujka 2022.g., u župnoj dvorani  Župe Sv. Josipa radnika u Galdovu, u Sisku. Koja radost  i veselje! Kako je koji par ulazio u dvoranu, začuo bi se pljesak, vidjela se sretna  i ozarena lica obasjana zrakama Božjeg blagoslova, a pao je i pokoji zagrljaj i srdačan stisak ruke. I naš velečasni Nikola se istinski obradovao što se sakupilo 13 parova, za ova,  još uvijek nesigurna vremena. Kako ga je lijepo ponovno sresti i upijati njegove tople riječi, učiti iz njegovih jednostavnih, a tako dubokih poruka!

Tema  našeg susreta je bila „Nemojte se tjeskobno brinuti“. No, kao i uvijek započeli smo s molitvom i Krunicom Božanskog milosrđa, svi u glas, kao najbolji zbor. Koliko sam puta u molitvi, kad nije bilo susreta , čula zajednički glas : “Sveti Bože, sveti jaki Bože, sveti besmrtni Bože, smiluj se nama i cijelome svijetu“!  Preuzeli smo papiriće s imenima parova za koje ćemo moliti do sljedećeg susreta i krenuli na temu.

Temu susreta je pripremio jedan bračni par, suočen s ozbiljnim životnim problemima, za koje, kao i uvijek, postoji odgovor u Svetom pismu. Normalo je bojati se, ali ne tjeskobno. Treba istinski vjerovati u našeg Gospodina i prepustiti se. U evanđelju po Mateju 6, 24 – 25 piše: “ Nitko ne može služiti dvojici gospodara, jer ili će jednoga mrziti, a drugoga ljubiti, ili će uz jednoga pristajati, a drugoga prezirati. Ne možete služiti Bogu i bogatstvu. Zato vam velim: ne brinite se tjeskobno za svoj život: što ćete jesti ili piti: ili za svoje tijelo: u što ćete se obući! Zar nije život vredniji od hrane, a tijelo od odijela?“  Nadalje u evanđelju o Mateju  6, 31 -34 piše: „ Ne brinite se tjeskobno i ne govorite: Što ćemo jesti ili što ćemo piti, ili u što ćemo se obući?! – to sve traže pogani- jer zna Otac vaš nebeski da vam je sve to potrebno. Zato tražite najprije kraljevstvo Božje i njegovu pravednost, a to će vam se nadodati! Dakle: ne brinite se tjeskobno za sutrašnji dan, jer će se sutrašnji dan brinuti za se! Svakom je danu dosta njegove muke.“ U Svetom pismu ne piše 365 puta bez razloga “ne boj se“, treba se stalno podsjećati da nas Bog čuva, da imamo sidro koje nas drži. Naši dragi prijatelji, bračni par koji je vodio susret, usprkos svim problemima, nisu se bojali tjeskobno. Molili su, podupirali jedan drugoga, vjerovali da će naš Gospodin učiniti da sve bude dobro.

Naš velečasni Nikola nam je ponovno dao prekrasnu poruku.  Blago onome koji vjeruje da ga Gospodin ljubi. Svaki  čovjek se u životu nađe u teškim, gotovo nerješivim tegobama, uhvati ga strah, tjeskoba,  baca ga u depresiju.  U tim trenucima se moramo okrenuti  Ocu svojemu i predati mu sve svoje strahove, jer ako je Bog uz nas, imamo sve. Mi smo glina, a Bog je lončar. Đavao ubacuje loše misli kojima se moramo suprotstaviti, moramo vjerovati u dobar ishod. Kako se čovjek osjeća tako mu i je. Zato stanimo pred Isusa i recimo mu: Osjećam se jadno, sve svoje teškoće predajem u tvoje ruke“. I u tom trenutku dolazi mir i zato se nemojte bojati tjeskobno.

Nakon toga smo razmijenili svoja razmišljanja o temi susreta te se razvila pozitivna diskusija. Uvijek, stvarno uvijek, odabrana tema je  tema za sve nas. Svi se prepoznajemo u konkretnim životnim situacijama, iz kojih izlazimo uz naš čvrsti oslonac, našu vjeru u Oca svojega.

Na kraju molitva, srdačni, prijateljski  razgovor  i pozdravi,  u želji da novi susret bude što prije.

 

Željka Bakarić