O Zaručničkim susretima

 

Što je Zaručnički susret?

Zaručnički susret je ulaganje u budućnost svakog mladog zaručničkog para, te je on najbolja priprava za brak.

Taj neobičan vikend u životu mladog para pripremljen je tako da daje mogućnost zaručni­cima iskreno popričati o njihovom budućem življenju zajedno. To je posebno vrijeme za dijeljenje – razmjenu osjećaja, nada, razočaranja, radosti i frustracija. Pruža mogućnost za iskreni razgovor o odnosima zaručnika prema mnogim temama koje će utjecati na njihov odnos, kao što su novac, seks, djeca, uloga zaručnika i oženjenog para u Crkvi i društvu itd.

 

Što Zaručnički susret nije?

To nije osobna duhovna meditacija niti grupni duhovni rad (psihologija grupe).

Susret nije odmor, igranje, zabava, već jedan zajednički, dobro organizirani programirani posao.

 

Za koga su Zaručnički susreti?

Za svaki zaljubljeni par koji traži bogatiji, puniji život u zajedništvu.

Preporučamo paru koji ozbiljno misli o svojoj budućnosti bez obzira da li su formalno zaručeni, ali da planiraju vjenčanje kroz godinu dana.

Susret se temelji na kršćanskom – katoličkom iskustvu.

 

Za koga nisu Zaručnički susreti?

Nisu za vjenčane parove.

Parovi koji imaju sklopljen brak u građanskom ili vjerskom obliku ne mogu sudjelovati na Zaručničkom susretu već imaju mogućnost prijaviti se na Originalni Bračni susret.

 

Što se događa na susretu?

Susret vodi tim koji čine dva bračna para i svećenik. Tim voditelja govori o svom vlasti­tom iskustvu bračnog odnosno svećeničkog života u serijama izlaganja. Poslije svakog iz­laganja zaručnici imaju vremena razmišljati o onom što je rečeno i osobno – u paru, podijeliti svoje stavove i mišljenje sa svojim zaručni­kom – svojom zaručnicom.

Izlaganja – govori, su u dvorani cijeloj grupi, ali osim toga nema grupnog rada ni diskusije o izloženoj temi.

Privatnost svakog zaručničkog para poštivana je kroz cijeli vikend!

 

Gdje i kada?

Svaki susret počinje u petak navečer u 20 sati i završava u nedjelju oko 17 sati, zato se još zove i vikend. Susreti se održavaju u proljeće i u jesen, u: Pastoralni centar Ludbreg – Ludbreg, Kuća za duhovne obnove Betanija – Đakovo i Dom duhovnih vježbi – Opatija. To je zajednički – radni vikend koji je organiziran i odvija se u potpunosti po stavovima katoličke crkve, te očekujemo od parova da će poštivati te stavove glede intimnih odnosa prije braka.

 

Što je s troškovima?

Svaki vikend je plaćen donacijom parova koji su do sada prošli vikende Zaručničkih susreta. Tako nikome, zbog nedostatka novca, nije uskraćena mogućnost iskusiti ovaj vikend.

Na vikendu svaki par ima mogućnost dati svoj prilog u anonimnoj koverti, za parove koji dolaze, da i oni mogu doživjeti ovo iskustvo i za rast Zajednice Bračnih susreta.

 

Kako susret pomaže?

Vikend Zaručničkih susreta pruža priliku zaručničkom paru iskusiti zajednički način komunikacije koji pomaže u istraživanju važnog područja svakog odnosa u duhu ljubavi i razumijevanja.

Često je par usmjeren samo na uzbuđenje priprema za vjenčanje. Te pripreme uzrokuju previše nemira, te obično par nema vremena za razgovor iz dna duše o mnogim važnim područjima bračnog života, koji se često prihvaćaju kao gotova činjenica.

Tijekom vikenda zaručnicima je na raspolaganju 44 sata za razgovor o onom što je važno sada dok su zaručnici i što ih očekuje u budućem bračnom životu.

 

Na susretu se obrađuju teme:

– Komunikacija i povjerenje
– Odnos u dvoje
– Brak je Božji poziv
– Donošenje moralnih odluka: kroz molitvu, duhovno razlučivanje, savjetovanje i međusobni razgovor
– Sakrament braka
– Odgovorno roditeljstvo
– Prirodno planiranje obitelji
– Uloga i poslanje obitelji u Crkvi i društvu

 

Iznad svega susret daje vrijeme za istraživanje intime životnih putova dvoje mladih, da bi bili više ispunjeni puninom istinske radosti i sadržajnog života i da upoznaju sliku o životu para prema Božjem planu.