Sakrament ženidbe – Trajno obiteljsko trojstvo

19.02.2017.

 

20171902_volosko

U nedjelju 12. veljače  2017. primorska ZBS svečano je proslavila Svjetski dan braka u Župi sv. Ane u Voloskom duhovnom obnovom i misnim slavljem.

Predvoditelj duhovne obnove p. Ivan Tambolaš, DI  uveo nas je u razmatranje našeg trojstvenog saveza s Bogom. Muž, žena i Bog. Podsjetio nas je da se naš život odvija u dijalogu i znakovima. Dijalog jedan s drugim, a zajedno s Bogom.  Naši su znakovi: riječ, gesta, poruka, poljubac, zagrljaj, osmijeh… I Bog ima svoje svete znakove, a to su sakramenti. Kao što mi jedno drugom iskazujemo ljubav riječima i gestama, tako nam i Bog očituje svoju ljubav u sv. sakramentima.

Bez življenja u dijalogu i znakovima, zatvaramo se u svoj svijet i postajemo samci. Ako osobi do sebe ne rečemo i ne pokažemo kako se osjećamo i što trebamo, on/ona nam ne može ništa dati. Bez dijaloga, samo samac do samca.

Naš temelj je riječ. Ako nema riječi, može biti gesta, znak. Jedino tako možemo doprijeti jedni do drugih – otvoriti se, izreći se, pokazati. To znači moramo ući u stvarnost drugoga.

I Bog je ušao u našu stvarnost. Došao nam je u riječi i po riječi .(I Riječ je Tijelom postala i nastanila se među nama), i dao nam je sakramente kao znak svoje ljubavi. Po njima On potvrđuje našu ljudsku konkretnu stvarnost. Po njima pere našu prljavost i grješnost (Krštenje i Pokora). Po njima nas priprema za život u svijetu, daje nam svoga Svetoga Duha kao branitelja, učitelja i voditelja da se ne izgubimo u kaosu ovog svijeta (Potvrda). Uvijek nas iznova odgaja i obnavlja. Brine se o svakom od nas. Po krizmi smo trajno u savezu s Bogom, a po ženidbi postajemo trajno obiteljsko trojstvo. Postajemo jedno u Bogu i s Bogom. Po sakramentu ženidbe kojeg smo od Boga primili kao dar i dali ga jedno drugome, trajno posvećujemo jedno drugo i našu ljubav i preko groba.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A kako mi živimo svoj trojstveni savez s Bogom?

Upravo to je posvjedočio mladi bračni par Smiljana i Božidar Bajčić. Upravo o tome su razmišljali i svi prisutni parovi. Snažno i svjedočki Smiljana i Božidar uveli su nas u to razmišljanje, oni koji su se od početka svjesno odlučili za sakrament ženidbe, molitvom ga zalijevaju i obnavljaju i uvijek se iznova odlučuju za ljubav i prema Bogu i jedan prema drugome. Ustrajni u molitvi i odlučni u borbi jedno za drugo, poslali su snažnu poruku svim parovima kako se s Bogom pobjeđuje.

Bračni par Milka i Hrvoje Čapeta obradovali su nas svjedočeći ponovnu romansu nakon doživljenog Bračnog susreta od 25. – 27. studenoga 2016. u  40. godišnjici njihova braka. Da, tako Bog daruje i surađuje s onima koji Ga ljube.

Nakon duhovne obnove slavili smo sv. misu u župnoj crkvi sv. Ane i obnovili svoja bračna obećanja. U zajedništvu s župljanima Voloskog zahvalili smo Bogu na daru sakramenata, a osobito na ženidbi po kojoj smo postali Njegovi trajni saveznici. Pater Tambolaš, župnik Župe sv. Jakova iz Opatije, razgalio je srca svih prisutnih svojom otvorenošću i jednostavnošću.

Po završetku sv. mise usljedilo je naše uobičajeno druženje u župnoj dvorani bl. Alojzija Stepinca. Pridružio nam se i domaćin vlč. Petar Belanić sa svojim suradnicima.

Duhovno i tjelesno okrepljeni rastali smo se u dobroj vjeri i nadi da se vidimo na Bračnom susretu u Opatiji krajem mjeseca, svatko na svome zadatku.

Zahvalni Gospodinu na milostima koje je po ovom susretu izlio na nas, šaljemo srdačan pozdrav cijeloj Hrvatskoj zajednici Bračnih susreta i svim članovima čestitamo Svjetski Dan braka!

Rhema zaklada

Program HZBS potpomognut u suradnji sa Zakladom Rhema