Sabor Hrvatske zajednice bračnih susreta na Jordanovcu u Zagrebu

15.01.2013.

 

“Malovjerni, zašto si posumnjao?”

(Mt, 14, 31)


 

„Jako mi je neobično vidjeti na jednom skupu jednak broj muškaraca i žena!“ – rekao  je  don Tomislav Ćubelić, katedralni župnik u splitskoj prvostolnici (Katedrali sv. Dujma) koji je uz Anđu i Ivicu Veža  vodio obnovu za bračne parove i svećenike, članove Hrvatske zajednice bračnih susreta.

No, krenimo redom. Članovi Hrvatske zajednice bračnih susreta (HZBS),   koja okuplja bračne parove te svećenike, redovnike i redovnice s  područja  domovine Hrvatske i Vojvodine održali su svoj godišnji sabor. Susret se tradicijski, održava na Jordanovcu u Zagrebu, u prostorijama Filozofskog fakulteta Družbe Isusove. Subota 12. siječnja 2013. godine ostat će među nama bračnim parovima i svećenicima  zapamćena po još jednoj pruženoj prigodi posvjedočiti – ima nas, nas kojima naš sveti sakrament ženidbe (brak) i sakrament svetog reda (svećeništvo) vrijedi.

Susret su otvorili pater Josip Sremić DI, Ivanka i Milan Došlin kao nacionalni tim HZBS.

U svom izvješću sažeto su nas proveli kroz proteklu godinu, točnije kroz aktivnosti u kojima je sudjelovala zajednica  te nas upoznali   sa smjernicama i iskustvima donesenim iz Europskih vijeća koja su održana tijekom 2012. godine.   

Nakon stanke, koja je bila prilika da se izmjene iskustva u radu, uslijedila je obnova u duhu Bračnih susreta.

Kao temelj obnove voditeljima je poslužio je tekst Evanđelja po Mateju (14, 22-33) gdje čitamo kako Gospodin Isus poziva apostola Petra da izađe iz sigurnosti lađe i krene prema Njemu, hodajući po vodi. Naglasak je stavljen na trenutak kad Petar, gubi vjeru (u godini vjere smo!) i počinje tonuti. „Malovjerni zašto si posumnjao?“ pitanje je koje se odzvanjalo u našim srcima. Don Tomislav nam je jasno opisao događaj između apostola Petra i Gospodina Isusa, njihov odnos, smisao riječi,  snagu dijaloga, a Anđa i Ivica su nas potakli primjerima iz vlastitog života da i mi otkrijemo svoje i naše „nevere“, potonuća i strahove.  

Nakon obnove, u župnoj crkvi Bezgrješnog Srca Marijinog na Jordanovcu slavljena je sveta misa koju je predvodio  sisački biskup Vlado Košić u zajedništvu sa svećenicima i redovnicima, članovima HZBS. Otac biskup je podsjetio sve nas okupljene na riječi obojice Papa, Benedikta XVI i Ivana Pavla II prilikom posjeta našoj domovini. Iz tih riječi možemo iščitati koliko su bile proročke riječi upućene hrvatskim obiteljima – ne boj se hrvatska obitelji. Doista nije bilo teško povezati „neveru“ iz obnove i pruženu ruku naše katoličke Crkve, preko naših biskupa, kardinala i Svetog Oca. Nakon misnog slavlja uslijedilo je druženje oko zajedničkog stola na kojem se našlo izvornih jela s područja cijele Hrvatske.

%%wppa%% %%cover=17%% %%size=610%%

 

Rhema zaklada

Program HZBS potpomognut u suradnji sa Zakladom Rhema