Okružnica đakovačko-osječkog nadbiskupa Đure Hranića

04.06.2014.

Br. 800/2014.

Svim vjernicima i crkvenim ustanovama u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji

Crkvenim i građanskim ustanovama izvan Đakovačko-osječke nadbiskupije

Udrugama i osobama dobre volje 

Svima zahvaljujemo na izrazima solidarnosti i blizine te na pomoći koju su pružili stanovnicima poplavljenih župa Rajevo Selo, Račinovci i Gunja, preko Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije ili na druge načine.

Na poseban način zahvaljujemo lokalnom stanovništvu te svim građanskim i crkvenim institucijama, udrugama i pojedincima koji su pokazali visoku razinu solidarnosti i pomoći u izgradnji i sanaciji nasipa te u spašavanju, smještaju i osiguranju egzistencijalnih potreba ljudi iz poplavljenih župa,  u spašavanju i zbrinjavanju njihovih životinja te materijalnih dobara.

Pozivamo vjernike i građane s ugroženih područja da s povjerenjem prihvaćaju i slijede upute nadležnih institucija. Sve župne zajednice i vjernike pozivamo na molitvu za one koji su pogođeni poplavom i za sve one koji im pomažu. Obiteljima smrtno stradalih u poplavama izražavamo sućut i svoju molitvenu blizinu.

Koraci i plan pomoći stradalima u poplavama:

1.   Đakovačko-osječka nadbiskupija izdvojila je 100.000 HRK za potrebe prehrane i osobne higijene stradalog stanovništva. Pomoć potrebnima upućuje preko Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije (koji je u koordinaciji i s drugim nadležnim institucijama).

2.   Građanske i crkvene institucije, udruge, vjernike i ljude dobre volje s područja Đakovačko-osječke nadbiskupije te izvan nje obavještavamo da pomoć u hrani, odjeći, higijenskim potrepštinama, namještaju i bijeloj tehnici (u ovom trenutku osobito dječja hrana, pelene, potrepštine za osobnu higijenu i donje rublje) mogu dostaviti u sljedeće sabirne centre Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije:

Osijek, Trg Vatroslava Lisinskog bb (u Tvrđi), od 8 do 15 sati (kontakt osoba je gosp. Stevo Ručević, 095/911 91 16);

Đakovo, Petra Preradovića bb, od 8 do 15 sati  (kontakt osoba je gosp. Stevo   Ručević, 095/911 91 16);

Vinkovci, Zvonarska 60, od 8 do 17 sati (kontakt osoba je gosp. Milan Stjepanović, 099/507 23 13);

Vukovar, Kralja P. Krešimira IV. bb,  od 8.30 do 19 sati (kontakt osoba je gosp. Ivo Crnjac, 098/939 06 53);

Donji Miholjac, Župa sv. Mihaela arkanđela, Trg Ante Starčevića 10 (kontakt osoba je župnik, vlč. Josip Antolović, 031/631 305);·

Podvinje, Pastoralni centar Župe sv. Antuna Padovanskog, Trg svetog Antuna 1. Prikuplja se tijekom cijeloga dana (kontakt osoba je župnik, p. Ante Šiško, CSSp, 035/461 410);

Nijemci, Pastoralni centar Župe sv. Katarine, djevice i mučenice, Trg kralja Tomislava 12 (kontakt osoba je župnik, vlč. Miro Tomas, 098/544 935).

3.   Župnike i druge svećenike u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji pozivamo da animiraju svoje vjernike te da organiziraju prikupljanje novčanih priloga i pomoći u naravi za stradale u poplavama. Ukoliko nemaju potreban skladišni prostor, prikupljenu pomoć neka odvoze u jedno od skladišta Caritasa u Osijeku, Đakovu, Vukovaru ili Vinkovcima. Prikupljena novčana sredstva neka uplaćuju na sljedeći račun Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije:

IBAN: HR6123400091110046082; poziv na broj: 100

4.  Novčana sredstva, koja će po povratku u poplavljene župe biti upotrijebljena za kupovinu namještaja i bijele tehnike, osim na navedeni račun Caritasa, mogu se uplatiti i na   sljedeći račun Ekonomata Đakovačko-osječke nadbiskupije: IBAN: HR9624850031100203891; model: HR00; poziv na broj: 25223-2014

5.  Određujemo da se na Nedjelju Duhova, 8. lipnja 2014., u milostinji prikuplja novčana pomoć za stradale od poplava. Pozivamo, također, da se u idućem razdoblju i izvan milostinje organizira kolekta za saniranje kuća, kupovinu namještaja, bijele tehnike i drugih kućanskih potrepština. Cjelokupni prikupljeni iznos od milostinje naznačene nedjelje i od kolekte župnici trebaju proslijediti Ekonomatu Nadbiskupije (predati na blagajnu ili na gore naznačeni broj) najkasnije do četvrtka, 16. lipnja 2014. godine.

6.   Po povratku na poplavljena područja, predstavnici Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije, u dogovoru sa župnicima i u koordinaciji s nadležnim građanskim institucijama, obići će sve obitelji stradale poplavom te na licu mjesta popisati nužne potrebe za namještajem, bijelom tehnikom i drugim kućanskim potrepštinama kako bi se sustavno i organizirano pomoglo potrebnima.

Draga braćo i sestre, dok svima vama koji ste na bilo koji način pogođeni poplavom na području naše Đakovačko-osječke nadbiskupije i na područjima susjednih mjesnih Crkava u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji očitujemo duhovnu blizinu, istodobno za sve vas i za sve koji vam pomažu molimo snagu Duha Krista, raspetoga i uskrsloga, te na sve zazivamo Božji blagoslov.

 

                          Đuro Hranić
nadbiskup metropolit“


 

 
 
Rhema zaklada

Program HZBS potpomognut u suradnji sa Zakladom Rhema