Gospodin je pastir moj

17.01.2016.

23 Psalam Davidov 

Jahve je pastir moj: ni u čem ja ne oskudijevam; 2na poljanama zelenim on mi daje odmora.
Na vrutke me tihane vodi 3i krijepi dušu moju. Stazama pravim on me upravlja radi imena svojega.
4Pa da mi je i dolinom smrti proći, zla se ne bojim, jer si ti sa mnom. Tvoj štap i palica tvoja utjeha su meni.5Trpezu preda mnom prostireš na oči dušmanima mojim. Uljem mi glavu mažeš, čaša se moja prelijeva .6Dobrota i milost pratit će mene sve dane života moga. U Jahvinu ću domu prebivati kroz dane mnoge.

Promišljajući o ovome Psalmu i temi „Gospodin je pastir moj“, koju je nam je  pripremio bračni par Terezija i Đuro Kovačić i vlč. Nikola Majcen, ZBS Sisak je u nedjelju 22.10.2015 godine nastavila sa svojim mjesečnim susretima, nakon ljetne stanke. Susret je i ovoga puta održan u pastoralnom centru Župe Sv. Josipa Radnika u Galdovu.

Pojašnjavajući  tekst Psalma, vlč. Nikola Majcen rekao  je da je u ovome Psalmu osobiti naglasak na pojedincu i Božjem odnosu prema njemu. U atmosferi prisnosti i nježnosti, prepoznaje se puno pouzdanje psalmiste prema Gospodinu, baš kao što ovce poznaju svoga pastira, uzdaju se u njega, rado ga slijede. On ih pak čuva, brine o njima i ne dozvoljava da im išta nedostaje.

Dok slušamo dirljive stihove o zelenim poljanama, vrutcima vode i potpunom spokoju, potrebno je da se prisjetimo da je prostor u koji je Psalam smješten zapravo pustinja, ali pravi, Dobri pastir zna gdje su oaze u kojima se njegovo stado može odmoriti, okrijepiti i prikupiti snagu za daljnji nastavak puta. Pa i kada nam je dolinom smrti proći, usprkos neizvjesnosti i uplašenosti, nastavljamo dalje zbog umirujuće blizine Pastira ljubavi. Njegovo gostoprimstvo koje ukazuje molitelju kojega prima pod svoj šator i za svoju trpezu silno se očituje u darovima kojima olakšava njegov život. Kad nam Bog otvori svoj šator ništa zlo ne može nam se dogoditi. Božja dobrota i vjernost koju dobivamo kao okrijepu u Njegovom šatoru daje nam snagu da se dalje uputimo prema Gospodnjem hramu. Pripravljajući nam stol svoga tijela i krvi, poziva nas da obnovimo svoje pouzdanje u Boga i u potpunosti mu se predamo i tako uzmognemo napajati se na izvorima života. Upravo je sveta misa mjesto gdje smo neprekidno u prisutnosti Dobroga pastira.

Dijeleći s nama svoje iskustvo, bračni par Terezija i Đuro Kovačić iznijeli su koliko im je Gospodin doista bio Dobar pastir tijekom njihova bračnog života. Prepoznavali su Njegovu prisutnost i brižnost od samoga početka njihove ljubavi, još kao dvoje mladih, pa sve do danas. U punom pouzdanju u Njegovo milosrđe i dalje nastavljaju svoj zajednički hod radujući se svakom novom danu koji im je darovan od Gospodina. Ovaj susret donio nam je  veliku radost jer se našoj Zajednici pridružila i časna sestra Karla Ivančić, koja nas je na osobit način obradovala svojim dolaskom.

Po završetku službenog dijela obnove, u radosnoj atmosferi nastavili smo naše druženje.

Rhema zaklada

Program HZBS potpomognut u suradnji sa Zakladom Rhema