Slijedimo svoju zvijezdu

19.01.2016.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na treću nedjelju Došašća, 13. prosinca 2015., u župnoj dvorani na Donjoj Drenovi,  održana je adventska duhovna obnova Zajednice Bračnih susreta Primorje i otoci. Voditelji su bili vlč. Božidar Volarić, župnik u Njivicama na otoku Krku i bračni par Ivana i Miljenko Jurasić.

Tema duhovne obnove je bila refleksija na tri Mudraca koji su krenuli na put slijedeći zvijezdu na nebu koja ih vodi novorođenome kralju; njih ne vodi svijet nego vjera.

Vlč. Božidar pozvao je sve prisutne da zajedno s njime slijede hod trojice Mudraca, iz Evanđelja (Mt 2, 1-2), na njihovom putu od početka, gdje se oni odlučuju krenuti na taj put.

Iako njihov blagdan u Crkvi slavimo pri kraju božićnog vremena, njihov hod je upravo ovo naše Došašće – hod k Isusu koji se ima roditi. On pritom naglašava dva momenta. Prvi je: prepoznati sjaj zvijezde, ne bilo koje, nego one prave. Vjerojatnost da prepoznaju baš tu Zvijezdu i uspiju je slijediti i ne skrenuti s puta bila je mala, ali oni nisu posustali zbog toga. Zatim drugo: ne razočarati se. Kad su stigli u Betlehem i ugledali Dijete u jaslama, čovjek bi pomislio da su mogli reći: „Zar smo zbog ovoga krenuli na toliki put?“ ili „Zar da ovdje ostavimo sve te dragocjenosti koje nosimo sa sobom?“  No, Evanđelje nigdje ne navodi njihovo kolebanje ili razočaranje. Oni su se poklonili Novorođenome u svoj Njegovoj jednostavnosti i skromnosti. Bog je po rođenju svoga Sina i htio pokazati kako je ovaj život jednostavan. Mi smo ti koji ga imamo potrebu zakomplicirati.

Put njihova povratka nije isti, oni se vraćaju drugim putem u svoju zemlju. To je znak duboke promjene koja se dogodila u dubini njihova srca, znak njihove odluke da će promijeniti svoj životni put. Tu duboku promjenu doživjeli smo  na našim Bračnim susretima.

Ivana i Miljenko svjedočili su o radosti zbog ponovnog međusobnog zbližavanja koje su doživjeli na Originalnom vikendu u studenome 2014., koje se od tada sve više produbljuje. Odlučili su poput Mudraca slijediti „svoju zvijezdu“, i tako su došli do radosti koja se jasno ocrtavala na njihovim licima.

I svi mi prisutni na ovoj duhovnoj obnovi pozvani smo preispitati se: koja je moja odluka ljubavi za moga muža/ženu u ovome Došašću, da zajedno poput Mudraca, slijedimo ‘našu zvijezdu’? Jesam li je ostvario/la i kako se osjećam zbog toga?

Nakon duhovne obnove bilo je moguće pristupiti sakramentu pomirenja,  a potom je slijedila  i sv. misa u samostanskoj kapeli sestara Srca Isusova na kojoj su parovi obnovili svoja bračna obećanja. Na misi su uz  bračne parove sudjelovala i njihova djeca koja su u međuvremenu bila kod časnih sestara na čuvanju. Sv. misu je, uz vlč. Božidara, suslavio svima dobro znani vlč. Antun Zec.  U molitvi vjernika sjetili smo se svih članova Zajednice, posebno onih koji  su bolesni ili su u nekoj drugoj potrebi.

Za kraj je ostao još samo onaj, ne manje važan, i neizostavan dio – druženje. Tu smo se, uz sok i kolače koje smo donijeli od kuće, susreli s dragim ljudima koje nismo vidjeli dulje vrijeme i upoznali s onima koje još nismo poznavali. Radosni zbog ugodno provedenog nedjeljnog poslijepodneva, u kojem su i naša djeca stekla nove prijatelje, zaželjeli smo jedni drugima svako dobro za nadolazeće blagdane i pozdravili se do idućeg susreta u Novoj godini.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Rhema zaklada

Program HZBS potpomognut u suradnji sa Zakladom Rhema