Proslava 40 godina Bračnih susreta u Opatiji

15.06.2016.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kada se u nedjelju poslije podne na „Originalnom bračnom vikendu“ govori o povijesti Bračnih susreta, voditelji, npr. kažu i ovo: „Iskustvo Bračnih susreta u Hrvatsku preneseno je iz Amerike, i to zaslugom bračnog para Nives i Franka Jelich, porijeklom s otoka Ilovika uz vizionarsko zalaganje isusovca o. Stjepana Kušana kao i bračnih parova Darke i Marija Živkovića te Marije i Jure Keglević. Prvi Bračni susret bio je organiziran u Opatiji, od 11. do 13. lipnja 1976. godine.“

U subotu, 11. lipnja 2016. godine u crkvi Navještenja BDM u Opatiji imali smo čast i zadovoljstvo prisustvovati proslavi 40. obljetnice od toga povijesnog događaja i u živo upoznati bračni par Jelich, voditelje prvog Bračnog susreta kao i druge veteranske parove i svećenike koji su u samim počecima oduševljeno živjeli, utirali put Hrvatskoj zajednici Bračnih susreta i prenosili „Vikend“ dalje, npr. u Italiju (Anica i Dino Bedrina).

Bilo je dragocjeno čuti svjedočanstva svećenika i aktivnih parova iz tih vremena (Jelich, Bedrina, Srdoč, Bulešić, Salković, …), doživjeti i osjetiti njihov mladenački žar i zauzetost za Bračne susrete (unatoč izloženosti  određenim opasnostima i nerazumijevanju okoline u vrijeme kada su Bračni susreti smatrani „sektom“…).

Sjeme posijano prije 40 godina u Opatiji, dalo je obilan rod. Do sada je    održano 110 Bračnih susreta kroz koje je prošlo 1278 bračnih parova, a proširilo se i dalje.

Uvodne riječi dobrodošlice i zahvalnosti svima okupljenima, a posebno  Nives i Franku Jelich iz Vichite (Kansas) na daru Bračnih susreta svojoj domovini uputili su naši Ivanka i Milan Došlin i brinuli su se da se svi osjećamo voljeno i prihvaćeno.

Svojim dolaskom počastio nas je nekoliko svećenika s prvih Bračnih susreta u Opatiji, među njima i preuzvišeni biskup u miru mons. Valter Župan koji je također bio na jednom od prvih Bračnih susreta u Opatiji.

„Želim da moje srce bude plodna zemlja“ bila je tema duhovne obnove koju je pripremio Nacionalni tim Anđelka i Ivan Mađerčić i vlč. Stjepan Škvorc, temeljem Matejeve Prispodobe o sijaču. Ova poticajna tema, obrađena od strane naših voditelja, motivirala je i nas ostale na promišljanje o našem životu i odnosu.

Nakon usmenog dijeljenja svećenika i bračnih parova s najdužim „vikendaškim stažem“ i obraćanja Oca biskupa Valtera, čije su očinske riječi upućene Zajednici dale svima „vjetar u jedra“…, slijedilo je svečano misno slavlje koje je predvodio naš dragi vlč. Antun Zec u zajedništvu sa svećenicima Bračnih susreta i svećenicima iz isusovačke rezidencije u Opatiji, dok su bračni parovi aktivno sudjelovali u misnim čitanjima, prinosu darova, sviranju i pjevanju. A nije izostala ni obnova bračnih obećanja.

Tako duhovno okrijepljeni, okupili smo se u dvorišnom prostoru na zajedničkom bogatom domjenku i druženju. Lijepi ugođaj i zajedništvo nije moglo ništa pokvariti, pa ni obilna kiša.

Hvala Zajednici Rijeka, Primorje i otoci, vlč. Antunu Zecu te posebno parovima Jelušić, Došlin,Volarić, Fugošić i Grepo na odličnoj organizaciji ovog značajnog jubileja za njihovu, a također za cijelu HZBS-a.

Doživjeli smo ovo slavlje kao uvod u centralno obilježavanje 40 godina održavanja Bračnih susreta cijele Hrvatske zajednice Bračnih susreta.

Vidimo se na jesen!

Rhema zaklada

Program HZBS potpomognut u suradnji sa Zakladom Rhema