Proslava 10-te godišnjice HZBS Subotica

08.08.2013.

Prije deset godina Hrvatska zajednica bračnih susreta prvi je put na području Subotičke biskupije održala duhovnu obnovu za bračne parove i svećenike. Stoga je ova Zajednica 1. lipnja ove godine organizirala skromnu proslavu u povodu te značajne obljetnice. Susretu je nazočilo preko 40 bračnih parova, četiri svećenika i jedan đakon, među kojima su bili i bračni parovi iz Mađarske zajednice bračnih susreta i bračni parovi iz Republike Hrvatske. Nakon pozdravnih riječi Marine i Mirka Šokčića uslijedilo je kratko prisjećanje u slici i riječi na protekla događanja od nastanka Zajednice. Domaćin župe Marija Majka Crkve mons. Slavko Večerin, koji uvijek ustupi župne prostorije za susrete, pozdravio je sve nazočne i čestitao im obljetnicu te poželio da se Zajednica širi kako bi mogla obilježiti još puno obljetnica. Program je nastavljen duhovnom obnovom koju su vodili bračni par Anđelka i Marijan Mađerčić s p. Tončijem Trstenjakom na temu: „Vjera – nevjera“, a za koju su nam poticaj dale Riječi iz evanđelja po Luki 24, 13-25. S velikom pozornošću praćeno je izlaganje voditelja, a potom su svjedočenja obogatila okupljene sudionike. Uvidjeli smo kolika je tanka nit koja nas dijeli između vjere i nevjere i koliko je samo malo više angažiranja i odlučnosti potrebno da bismo rasli u vjeri i širili Božju ljubav. Konkretni primjer je i nastanak Zajednice na ovim prostorima.

Nakon duhovne obnove, predstavnici Nacionalnog tima Hrvatske, Mirjana i Josip Lončar, uručili su nam dar : 80 crvenih ruža – za parove koji su prošli Originalni vikend i 7 žutih ruža – za svećenike Subotičke biskupije koji su sudjelovali na dosadašnjim originalnim vikendima te nam čestitali obljetnicu i zahvalili na ustrajnosti i požrtvovanosti u služenju Zajednici. Kruna slavlja bila je sveta misa koju je predslavio p. Tonči Trstenjak uz koncelebraciju vlč. Miklosa Szauera, vlč. Franje Ivankovića i vlč. Željka Šipeka. Kako je lijepo biti na misi gdje je podjednak broj muškaraca i žena, gdje svi aktivno sudjeluju i gdje se osjeti ljubav i zajedništvo!

“Stoga, u ime Hrvatske zajednice bračnih susreta Subotice, zahvaljujemo Svemogućem Bogu što nam je poslao svoje radnike u vinograd, u našu ravnicu, da osjetimo Njegovu bezgraničnu ljubav. Hvala Anđelki, Marijanu i p. Tončiju, što su po tko zna koji put pohodili našu zajednicu i naveli nas da dolijemo ulje na naše svjetiljke i tako zasvijetlimo još jače. Hvala svima koji su uzveličali ovo slavlje svojom nazočnošću i svima onima koji su s nama bili u srcima. Drago nam je da postojite, ponosni smo na vas!” – su bile riječi Marine i Mirka. Nastavilo se s druženjem do kasno u noć.

Molitvom i zajedništvom učiniti brak svetim

Sjeme Zajednice bračnih susreta na području Subotičke biskupije posijali su parovi koji su doživjeli to iskustvo na mađarskom jeziku, a njihovu ideju podržali su i svećenici. Tadašnji Nacionalni tim Hrvatske; Anđelka i Marijan Mađerčić s vlč. Josipom Koprkom, prionuli su na realizaciju 1. Bračnog susreta Zajednice bračnih susreta u Subotici, koji je održan od 30. svibnja do 1. lipnja 2003. godine u obližnjem Totovom selu. Veliki oslonac i pomoć u organiziranju dali su članovi Mađarskog ZBS-a : Rozsa i Lajos Csincsik i Ilonka i Istvan Bali s vlč. Miklosom Szauerom. Od tada počinje misija ZBS-a u Subotici. i Vojvodini. Od tada su mnogi bračni parovi i svećenici otkrili koliko su voljeni i važni svome bračnom drugu, svom narodu i Crkvi. Većina bračnih parova koji su sudjelovali na Bračnom susretu progledali su i uvidjeli Božju čežnju za brakom. Mnogima je to bila prekretnica u njihovu odnosu s bračnim drugom i zbog toga u razgovoru često koriste termin : prije Bračnog susreta i sada. Većina je aktivnije počela živjeti Evanđelje i evangelizirati suvremeno društvo, pomažući i drugima da shvate koliko su voljeni i vrijedni jedni drugima. Postali su aktivniji u župnim zajednicama, trudeći se uvijek biti desna ruka župniku. Da se svjetiljka ne bi ugasila, dolijevaju ulje na nju, okupljajući se svakoga mjeseca na duhovne obnove, koje vodi bračni par sa svećenikom, služeći i dijeleći svoju beskrajnu ljubav, umnažajući je i nesebično šireći na taj način. S velikim oduševljenjem i zadovoljstvom svjedoče vlastiti život i tako postaju svjedoci Božjeg mira u svome odnosu. Na taj način osobnim primjerom utječu na okolinu. Najprije u najužem krugu obitelji: kada se roditelji slažu, pozitivno utječu na odgoj djece i tako djeca imaju preduvjet za normalan razvoj i život. U široj obitelji kao i na poslu, na ulici, gdje god, kada drugi primijete da su se dogodile neke pozitivne promjene, postaju znatiželjni i čude se što se to moglo dogoditi u bračnom odnosu. Slobodno možemo reći: bačeno sjeme je niklo, ostvarila se vizija tadašnjeg Nacionalnog tima Hrvatske da i na ovom prostoru zaživi Hrvatska zajednica bračnih susreta.

Zajedništvo i ljubav se uče u braku
U prilog svemu gore izrečenomu, vrijedno je spomenuti riječi Slađane Čuljak iz Virovitice, koja je bila jadna od sudionica prvog Bračnog susreta u Subotici, a koja nije mogla sakriti „tsunami“ prekrasnih osjećaja nakon tog susreta: „Bilo je nezaboravno. Čini mi se da neću pogriješiti ako taj Vikend usporedim s Handelovom Alelujom! Mislim da se vidjelo na svima nama, a u meni i sad, kad god se sjetim toga Vikenda, tih parova i osjećaja koji su me prožimali, ponovno se sve probudi, i tako sam sretna što se sve to odigralo u našem rodnom zavičaju, među našim Hrvatima u Vojvodini. Neka vide da ih nismo zaboravili ni mi, a ni Mađarska zajednica bračnih susreta, koja je sve to tako nesebično i s puno ljubavi pripremila za svoju subraću Hrvate i za nas.”
Crkvi je više nego ikada potrebno svjedočenja, koja polaze od svakoga pojedinca. Prema svjedočenju Marije i Silvestera Bašića, u ovu zajednicu su ušli u vrijeme sve većih napada na brak i obitelj, prepoznali su je kao mjesto koje bi im moglo biti od pomoći da sakrament ženidbe, jedan od sedam sakramenata Crkve, žive i održe svetim u svakodnevnom životu.
„Kada bismo sagledali svako otajstvo Crkve, zaključili bismo da smo onaj središnji sakrament, Euharistiju, u mogućnosti slaviti svaki dan te o njemu razmišljati i primati plodove. No , i drugi sakramenti koji se zrcale u ovom središnjem sakramentu, vrlo su bitni za rast vjernika ili, kao što je to slučaj u sakramentu ženidbe, za rast dvoje u sakramentu zajedništva. U želji da brak sačuvamo svetim, odlučili smo potražiti način i put kako to i ostvariti. Na tom putu smo bili pozvani u HZBS, koji nas je nakon pet godina braka, sa specifičnom inicijacijom primila u svoje redove. S početka malo sumnjičavi, prihvatili smo ovu zajednicu koja nam je pomogla očuvati sakrament braka i dala neke odgovore na pitanja koja smo postavljali na početku našeg zajedništva. Danas smo ponosni što pripadamo jednoj zajednici u krilu Katoličke crkve koja promiče vrijednosti zajedničkog života, vrijednosti obitelji i bori se za njih.“
U suvremenom svijetu, kao nikada prije, brak se mora braniti u njegovu osnovnom počelu, u zajedništvu muškarca i žene. Sve su potrebniji svjedoci koji će svjedočiti o izvornom značenju obitelji i braka, i o vrijednostima koje se ne mogu promijeniti na temelju proizvoljnih stavova nekog društva ili pojedinca. One su utkane u našu bit i svako njihovo narušavanje je zapravo narušavanje identiteta čovjeka. Svako dijete ima pravo na svoje roditelje, na mamu i tatu, ako pak životne okolnosti to ne dopuste, onda skrbnika kojeg će moći zvati mamom i tatom. Jednako tako svaki čovjek i žena imaju svoja ljudska prava koja moraju biti zadovoljena i zakonom zaštićena da svoju ljubav spram suprotnog spola ozakoni i društveno privilegira.
Stoga Zajednica bračnih susreta ima veliki zadatak u našem društvu, oduševljavati i svjedočiti mladima, ali i onima koji su u braku, da zajedništvo dvoje ljudi kroz život treba osvješćivati. Brak je pečat ljubavi, sakrament koji u ljudskom životu ostavlja neizbrisiv trag spajanja – Božje spasenjske i ljudske volje.
Živimo stoga u nadi da će biti sve više onih koji će u današnjem društvu promicati brak kao vrijednost – suvremenu i izazovnu, koja donosi odgovore i današnjem palom svijetu. Potražite HZBS u vašoj župnoj zajednici, kod vašeg župnika, ako i vi dijelite mišljenje da je skladan brak budućnost svakog društva.

Pozdrav iz Subotice

Rhema zaklada

Program HZBS potpomognut u suradnji sa Zakladom Rhema