Pripravite put Gospodinu

20171212_sisak_obnova

U nedjelju 3. prosinca 2017. godine Zajednica Bračnih susreta Sisak  imala je adventsku obnovu u pastoralnom domu u  Galdovu.
S radošću smo bili u prilici pozdraviti bračni par Danijelu i Alana Vorkapić i vlč. Sinišu Preinera, koji su pripremili svoju obnovu na temu
„SLIJEDITI PUT PREMA ISUSU“
Promišljajući o početku Adventa, vlč. Siniša je progovorio o tome kako je ovo vrijeme u kojemu pripravljamo put Gospodinu, kako kaže prorok Izaija: „Glas viče u pustinji, pripravite put Gospodinu, poravnite mu staze!“
No, vlč. Siniša nas poziva da provjerimo imamo li sve što je potrebno za put? Pozivamo nas da promislimo o tome. Možemo li pristupiti Novorođenome onako kao što su mu tri mudraca pristupila?
Kao poticaj na promišljanje, vlč. Siniša donosi nam tekst iz Evanđelja po Mateju 2, 7-12:
7 Tada Herod potajno dozva mudrace i razazna od njih vrijeme kad se pojavila zvijezda. 8 Zatim ih posla u Betlehem: “Pođite, reče, i pomno se raspitajte za dijete. Kad ga nađete, javite mi da i ja pođem te mu se poklonim.”
9 Oni saslušavši kralja, pođoše. I gle, zvijezda kojoj vidješe izlazak iđaše pred njima sve dok ne stiže i zaustavi se povrh mjesta gdje bijaše dijete. 10 Kad ugledaše zvijezdu, obradovaše se radošću veoma velikom. 11 Uđu u kuću, ugledaju dijete s Marijom, majkom njegovom, padnu ničice i poklone mu se. Otvore zatim svoje blago i prinesu mu darove: zlato, tamjan i smirnu. 12 Upućeni zatim u snu da se ne vraćaju Herodu, otiđoše drugim putem u svoju zemlju.
Mudraci, bogati ljudi koji su donijeli dragocjenosti, itekako su svjesni da se u tom blagu ne skriva nikakva vrijednost. Da prava vrijednosti leži položena u jaslice, do koje ih je dovela sjajna zvijezda. I moćnici su bili ti koji su trebali otvoriti oči i slijediti zvijezdu.
Koliko puta smo mi propustili vidjeti svoju zvijezdu koja bi nas dovela do Isusa? Ali, ne svatko sam, nego zajedno kao muž i žena.
Otvorimo li svoja srca i pripravimo li put Gospodinu, Advent je i naša prilika za susret sa Svetom obitelji u kojemu ćemo upoznati darove koji su nama dani. Dar života, braka, svećeništva. No, kao i Sveta obitelj, i mi se moramo vratiti kući, a taj povratak je ponekad težak ako se okrenemo od dijaloškog načina življenja našega braka, molitve za međusobno prihvaćanje i odabirom tri kraljevska puta.
Dok su promišljali o odgovoru na pitanja: Na koji način živim božji plan za naš brak? Kako mi kao par možemo slijediti put koji vodi prema Bogu iščekujući rođenje Isusa Krista? i KSO dok o tome razmišlja? Bračni par Vorkapić prisjetio se situacija u svome braku u kojima su se suočili s izazovima i teškim osjećajima koji su opterećivali njih, ali i njihov odnos. No, upravo slijedeći svoju sjajnu zvijezdu, pišući dijaloge i prihvaćajući jedno drugoga i u teškim životnim situacijama, njih dvoje savladali su sve te izazove i sačuvali svoj dobar odnos.
Susret smo završili svetom misom koju je predvodio vlč. Siniša te zajedničkim druženjem nakon mise.
Ovim putem Zajednica Bračnih susreta Sisak vama i vašim obiteljima od srca želi blagoslovljeno vrijeme adventa te radostan i sretan Božić!

Na dobro vam došlo porođenje Isusovo!