Poštovanje kao temelj zdravih odnosa

30.12.2019.

???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????ï???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????0???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????„??????????????????????????

U subotu 30. studenoga u predvečerje uoči prve nedjelje došašća održana je adventska duhovna obnova za slavonsku pokrajinu Hrvatske zajednice Bračnih susreta (HZBS). Na obnovi u osječkom Vikarijatu okupilo se 40-tak članova iz četiriju slavonskih lokalnih zajednica Bračnih susreta: Đakovačke, Osječke, Požeške i Virovitičke. Obnovu je vodio pater Ike Mandurić iz osječke rezidencije Družbe Isusove na temu „Dostojanstvo i poštovanje“.

Susret je otvorio voditeljski tim slavonske pokrajine HZBS vlč. Ivica Martić te Inge i Željko Bilić, a pater Ike svoj je nagovor dao kroz dva dijela razmatrajući odvojeno dostojanstvo i poštovanje koje se  u braku i obitelji uči, izgrađuje i ispunjava kao temeljna potreba.

Pater je Ike naše dostojanstvo izveo iz Božje slike na koju smo stvoreni. Tako stečena unutrašnja dobrota i ljepota nas usmjerava nebu i potiče da u svakom čovjeku vidimo krunu Božjeg stvaranja i stvorenje koje Bog neizrecivo ljubi te nas poziva da s takvim stavom stupamo u međusobne odnose. Bez osobne svijesti o svome dostojanstvu teško je doživjeti i osobno obraćenje. Razmetni je sin preobrazbu doživio kada je uvidio svoj nedostojanstveni položaj nakon što se udaljio od oca.

???????????????????????????????????????????????É???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????¤?????????????????????????????? ??????????????»???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????j????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????è???~?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Razilaženja u našim međuodnosima, napose bračnima i obiteljskima, često nastaju ne zbog nedostatka ljubavi, već poštovanja. Pater Ike je naglasio koliko nas Bog poštuje dajući nam slobodnu volju, kako čvrsto stoji iza te slobode i pušta nas da slobodno ostvarujemo svoje naume. Bog nas poziva da i međusobno ostvarujemo takve odnose poštovanja. Uz ljubav kao svezu savršenstva, pater je istaknuo i poštovanje kao temelj zdravih odnosa. Dodao je također kako se u modernom društvu poštovanje brka ili zamjenjuje tolerancijom koja ne proniče dušu osobe, ne vidi vrijednost druge osobe, i tako nas udaljuje međusobno i od Boga.

Otvorenim, iskrenim i gorljivim stilom pater Ike je svjedočio svoje osobno bogato iskustvo. Potaknuo je bračne parove u publici na sudjelovanje i promišljanje o temi otvarajući nam srca radosnom iščekivanju Gospodinova dolaska.

Nakon molitve i zaključne pjesme bračni parovi nastavili su druženje u predvorju Vikarijata.

Rhema zaklada

Program HZBS potpomognut u suradnji sa Zakladom Rhema