Moja osveta je oprost – bl. Miroslav Bulešić

30.10.2013.

U duhu poruke našeg novog blaženika Miroslava Bulešića održana je mjesečna duhovna obnova za bračne parove primorskog ZBS-a u Voloskom, u nedjelju  20. listopada. Obnovu su predvodili bračni par Ana i Nevio Novak te vlč. Marinko Barbiš.

Vlč. Barbiš uveo nas je u dubinu teološkog aspekta praštanja kao milosne kategorije, koje nije moguće bez Boga. Ljudski i logični slijed  je: zločin-krivnja-kazna. Stoga praštanje uvijek dolazi od Boga ili od čovjeka koji je zahvaćen Bogom. Bez Božje milosti, čovjek ne može oprostiti. Kad smo otvoreni Božjoj ljubavi,  otvoreni  smo i prihvaćanju drugoga, kao i praštanju. Petrovo pitanje Isusu: „Gospodine, koliko puta da oprostim bratu svome, do sedam puta?“ / Mt 18,21/- potvrđuje nam ljudsku ograničenost, a Isusov odgovor: „Ne kažem ti do sedam puta, nego do sedamdeset puta sedam.“ /Mt 18,22/- otkriva nam Božju velikodušnost i bezgraničnost. Svojim odgovorom Isus nas upućuje na stalno i bezuvjetno praštanje.

Tko istinski ljubi, taj uvijek oprašta! Na takvu smo ljubav pozvani svi, a pogotovo mi supružnici. To je ljubav koja ozdravlja i daje slobodu, ne vezuje, a praštanje je lijek kojim se to postiže.

Nevio i Ana su posvjedočili doživljaje i osjećaje iz svog bračnog života kad su jedno drugo duboko ranili i nakon unutarnje borbe i muke, uz Božju pomoć uspjeli  jedno drugom oprostiti,  što im je donijelo radost i olakšanje.

U zajedništvu sa župljanima Voloskog slavili smo sv. misu u 18 sati u župnoj crkvi sv. Ane. Zahvalili smo Bogu na daru praštanja kojim ozdravljamo jedni druge i na daru molitve kojom gradimo svoj odnos s Bogom i hranimo svoju vjeru. Kao i uvijek, svjedočili smo svoj sakrament zajedništvom pred Bogom i narodom.

Susret smo završili radosnim druženjem u župnoj dvorani  za zajedničkim stolom. Pridružio nam se  i naš domaćin vlč. Petar Belanić sa svojim suradnicima, što je bila prilika da mu još jednom zahvalimo na gostoprimstvu i ljubavi kojom nas uvijek prima.

Rhema zaklada

Program HZBS potpomognut u suradnji sa Zakladom Rhema