Ljubav nije ideal nego naše opredjeljenje

19.12.2018.

20181912_obnova_sisak

U nedjelju 9. prosinca 2018. godine u prostorijama pastoralnog centra Župe pohoda BDM održan je mjesečni susret Zajednice Bračnih susreta Sisak.

Tema duhovne obnove bila je “Naš dijalog naše življenje adventa“, vodili su ju naši dragi gosti Jelena i Ivan Fureš i vlč. Nikola Majcen. Na duhovnoj je obnovi sudjelovalo 8 parova i “dvije polovice”!

Duhovnu obnovu započeli smo veselo, pjesmom, nakon čega je uslijedila zajednička molitva. U našoj zajednici molimo jedni za druge pa smo izvlačili parove za koje ćemo moliti tijekom mjesec dana odnosno do idućeg susreta i idućeg izvlačenja. Molitva je moćan način na koji možemo upoznati našeg Spasitelja, a snažna molitva za druge približit će nas drugima jer ih na taj način dublje upoznajemo i fokusiramo se na njihove potrebe.

U temu obnove uveo nas je vlč. Nikola govoreći o tome kako svaki trenutak našeg života treba biti kompatibilan s našom vjerom. Naš je dijalog trajni advent u našem zajedničkom životu. Jer i sam je Isus rekao „Što god učiniste jednom od moje najmanje braće, meni učiniste“ (Mt 25,45). Sve dobro što učinimo Božje je djelo, tako je i dijalog nešto dobro što možemo učiniti jedno za drugo. Dobar odnos bračnog para temelji se na dijalogu i ljubavi, dijalog je instrument razvoja braka. Plodovi dijaloga supružnika veliki su. Iz dijaloga se rodio i sam Bog jer je anđeo Gabriel došao Djevici Mariji i navijestio joj da je našla milost kod Boga i da će roditi sina koji će vladati kućom Jakovljevom dovijeka, na što je Marija rekla evo službenice gospodnje, neka mi bude po tvojoj riječi. Božja prisutnost donosi mir. Prihvaćajući dijalog govorimo „DA“ Bogu.

Ljubav koju je Isus dao svom narodu možemo dati dalje. Supružnici svoju ljubav trebaju svjedočiti na način da ju dijele s ljudima koje susreću. Kada se trudimo Njegovu ljubav dalje dijeliti i to činimo s ljudima koji to isto čine, činimo Crkvu. Čovjek ne može živjeti sam, ljubav je davanje. Ljubav nije ideal nego naše opredjeljenje.

Nakon uvoda vlč. Nikole, Jelena i Ivan podijelili su s nama svoje iskustvo i inspirirali nas da i mi međusobno gradimo bliskost.

Rasprava i međusobno dijeljenje iskustava na kraju duhovne obnove i ovaj je put bila bogata i plodna.

Završnica susreta bila je sveta misa koju je predvodio župnik župe pohoda BDM vlč. Ivan Grbešić. Članovi Zajednice Bračnih susreta Sisak sudjelovali su na svetoj misi zajedno sa župljanima.

Nakon duhovne obnove i svete mise uslijedila je i okrjepa tijela u svečanom adventskom duhu u pastoralnom centru. Iako je temperatura bila niska, mi smo se ugrijali snažnom duhovnom obnovom i toplinom zajedništva koju pruža Zajednica Bračnih susreta.

20181912_sisak

Rhema zaklada

Program HZBS potpomognut u suradnji sa Zakladom Rhema