Korizmena duhovna obnova Hrvatske zajednice Bračnih susreta (sjever)

20180903_crkva

U nedjelju 4. ožujka 2018. u prostorijama župe Gospe Fatimske u međimurskoj Orehovici održana je korizmena duhovna obnova za članove Hrvatske zajednice Bračnih susreta Sjeverne regije. Lokalna zajednica Međimurje bila je domaćin susreta kojemu su se odazvali bračni parovi, njihovi svećenici voditelji iz varaždinske, koprivničke, ludbreške, pitomačke i ivanečke zajednice te časna sestra Karla Ivančić iz Družbe sestara milosrdnica Sv. Vinka Paulskog.

20180903_karla  20180903_josip

Susret je započeo pobožnošću križnoga puta u župnoj crkvi prema tekstu prof. Tomislava Ivančića kako ga je doživjela Spasiteljeva Majka, koji je duboko ganuo mnoge prisutne.

20180903_gregov

Susret je nastavljen duhovnom obnovom bračnog para Zrinke i Zlatka Gregova o uvijek aktualnoj temi –  jednoj od najvećih kušnji u braku – odnosu prema novcu i gospodarenju financijama. Zrinka i Zlatko, roditelji petero djece s bogatim iskustvom osobnoga bračnog i obiteljskog života te dugogodišnjim iskustvom u pastoralu braka i obitelji, podjelili su iskustvo o svojim spoticanjima, usponima i padovima na području financija, a koji svoj temelj imaju u različitim pristupima novcu, čije su obrasce preuzeli pojedinačno, svaki iz svoje obitelji. Valjalo im je uložiti, i još uvijek ulažu, puno napora, promišljanja i međusobnog usklađivanja stavova kako bi kao bračni par zajednički i odgovorno upravljali ne samo novcem već i darovanim vremenom, talentima i međuljudskim odnosima. Osim kreposti razboritosti, potrebna je, kazali su, i vjera u nebesku dimenziju koja nadilazi ovu prolaznu zemaljsku i materijalnu: valja se sjetiti da je samo duša neprolazna i da ćemo samo nju ponijeti nakon ovozemaljskog života, a naš nebeski Otac u vječnosti „ima mnogo stanova“ za svoju djecu, u koju se vjernici nadaju ubrojiti. Kad smo u brigama kako sve posložiti i kada se čini da je to nemoguće, uz neizostavne napore efikasnog upravljanja budžetom ne zaboravimo moliti „najprije za Božje kraljevstvo, a sve drugo bit će nadodano“. Slijedila je izmjena razmišljanja unutar bračnih parova o stavovima prema novcu i kućnom budžetu te zajednička diskusija o osobnim iskustvima upravljanja financijama, o težini današnjih problema koji se uvelike razlikuju od prošlih vremena i pogađaju mnoge bračne parove, nažalost, naročito one koji nemaju naviku otvorenog dijaloga o toj temi pa izmorenost financijskim brigama postaje uzrokom mnogih svađa i razvoda brakova.

20180903_poklon

20180903_oltar

Po duhovnoj obnovi uslijedila je koncelebrirana sveta misa s misnim čitanjima treće korizmene nedjelje. Propovjednik vlč. Koprek povezao je temu duhovne obnove s evanđeljem o Isusovu čišćenju hrama od novca – „ženi ili mužu novac može biti kamen spoticanja u braku ako su im novac ili karijera važniji od međusobnog odnosa. Kršćanstvo je donijelo novost i skreće pozornost s hrama (građevine) na čovjeka – Bog je prisutan u čovjeku i stoga nema pravog bogoljublja bez čovjekoljublja. Hram i svetohranište ženi je muž i mužu žena i valja ga očistiti od nepotrebnog. Područje novca sklizak je teren i mnogima je područje rivaliteta i pokazivanja moći, no muž i žena su pozvani posložiti si prioritete tako da bračni odnos bude najvažniji, a u tome nam pomaže iskustvo s Bračnog vikenda: nema područja o kojem ne razgovaramo – to je ispravno bogoslužje; Boga ljubim kada ljubim svoju ženu ili muža. Srca nam valja uskladiti s Božjom voljom i s deset Božjih zapovijedi koje smo čuli u prvom čitanju.“ Evanđelje treće korizmene nedjelje završava riječima „ta sâm je dobro znao što je u čovjeku“, a propovijed riječima „molimo Isusa da pročisti naše savjesti, misli i srca, da ga ispravno častimo u svojoj ženi i mužu.“

20180903_misa

Uz doprinos domaćina i gostiju priređen je bogat zajednički stol za zajedničku okrjepu, druženje i razgovor te je tako ostvaren još jedan lijepi regionalni susret za sve koji su mu se mogli odazvati. „Od srca hvala svima na prekrasnoj duhovnoj obnovi na kojoj smo si opet napunili srca.“ „Bilo nam je predivno. Ispunjeni Božjom milošću krećemo u novi tjedan.“ „Danas je bio prekrasan dan pun dubokih osjećaja. Osjećamo se ispunjeno, sretno i prihvaćeno. Napunjenih posuda krećemo dalje.“ – neki su od dojmova sudionika.