Kad Sin Čovječji dođe, hoće li naći vjere na zemlji? Lk 18,8

15.12.2013.

Zajednica bračnih susreta Primorje i otoci održala je još jednu uspješnu i plodonosnu predbožićnu duhovnu obnovu 8. prosinca na Donjoj Drenovi u župi BDM Karmelske, gdje nas je ugostio vlč. Nikica Jurić. Voditelji duhovne obnove, pater Josip Sremić i  bračni par Ivanka i Milan Došlin posvjedočili su nam o važnosti osobne i zajedničke molitve u životu bračnog para.

Bračni su parovi sakramentom ženidbe svoje živote i zajedničke snage stavili na raspolaganje Bogu, Crkvi i Zajednici. U obnovu nas je svojim nagovorom uveo pater Josip Sremić, čovjek molitve i posvećenog života. Stavio je naglasak na tri stvari kao najvažnije i možemo reći temelj svakog bračnog odnosa, a to su molitva, dijalog i intimno darivanje supružnika. To je osnova koja sakrament braka drži živim, snažnim, iskrenim i održivim. Slušajući riječi evanđelista Luke 18,8 „Kad Sin Čovječji dođe, hoće li naći vjere na zemlji?“ -pokušali smo svaki zasebno, a onda i zajednički razmatrati i podjeliti svoja iskustva i razmišljanja o važnosti molitve u našem braku, molitve kao jedinog pravog izvora snage i utjehe na zemlji. Ustrajna zajednička molitva je izvor kojem se uvijek trebamo vraćati, jer kroz sjedinjenje s Ocem Svemogućim učimo se i slobodi sjedinjenja s bračnim drugom u potpunosti predani svim blagoslovima što ih u sakramentu ženidbe dobivamo na dar. Zajednička molitva nam pomaže i učvršćuje nas u odluci ljubiti i staviti supružnika i njegove potrebe ispred svojih sebičnosti. Molitva nam ukazuje da je upravo Ljubav kojoj se utječemo i za kojom vapimo putokaz najsavršenije ljubavi koju kao bračni par želimo svjedočiti u svijetu. Ljubav koja se nesebično i bezuvjetno daje ne tražeći ništa za uzvrat. Jedino umiranjem sebi možemo se otvoriti potpunoj ljubavi za ono najdragocjenije, Boga i svog bračnog druga. Kroz zajedničku molitvu posvećujemo trenutke bračnog zajedništva, cjelovito predanje naših srdaca, misli i tijela . Naše zajedništvo pred Bogom u molitvi je sveza koja nas produbljuje i potpunije veže jedno uz drugo.

Tako su nas, jedno uz drugo, naši dragi Anita i Milorad Cuculić obavijestili o kraju njihovog trogodišnjeg služenja u našo lokalnoj Zajednici kao koordinatora, zahvalivši se svima koji su ih pratili svojim molitvama i konkretnom pomoću. Provedeno je tajno glasovanje kojim su, na radost mnogih prisutnih, između četiri bračna para, uvjerljivo izabrani naši Ana i Nevio Novak, koji su i dosadašnjih godina spremno služili Zajednici i kao „domaćini Vikenda“ i kao organizatori dugogodišnjeg piknika na Lisini. Srdačno im čestitamo na izboru i preporučamo ih u vaše molitve.

 

Za vrijeme duhovne bračne obnove o djeci su brinule časne sestre Presvetog srca Isusova te im ovim putem zahvaljujemo na ljubavi.

Najsvečaniji i najintimniji trenutak obnove bila je kao i svakog puta nezaobilazna sveta misa, koja nas je okrijepila i iznova pozvala na zajedništvo s Kristom, našim uskrslim Gospodinom i s našim bližnjima. Svetu misu predvodio je pater Josip Sremić uz vlč. Antuna Zeca, dok je za sakramenat pomirenja bio na raspolaganju vlč. Marinko Barbiš. Nakon završnog blagoslova 26 bračnih parova sa svoja 3 svećenika nastavilo je ugodno druženje koje je kao i uvijek bilo prisno, opušteno i neponovljivo.

Rhema zaklada

Program HZBS potpomognut u suradnji sa Zakladom Rhema