Hodočašće u Rim

09.10.2016.

20160910_161139

U srijedu 6. rujna, 30 bračnih parova i svećenik Hrvatske zajednice Bračnih susreta hodočastili  su  u Rim. „ Jubilarna audijencija povodom 50 godina djelovanja Zajednice Bračnih susreta u svijetu, u Godini milosrđa “ , naziv je audijencije  pape Franje, na koju smo pozvani od samoga Pape, a preko talijanske zajednice Bračnih susreta.

Putujući u Rim, prvu veliku stanku imali smo u Padovi. Tu smo uz iscrpno objašnjenje i pouku našeg velečasnog Antona Zeca  posjetili crkvu svetog Antuna Padovanskog, pomolivši se za sve naše osobne nakane i potrebe. Svetu misu imali smo u Svetištu Svetog Leopolda Bogdana Mandića,  pomolivši se u tišini pokraj svečevog neraspadnutog tijela.

Nakon Padove put nastavljamo prema Rimu uz molitvu, pjesmu i duhovnu pouku  vlč. Zeca.

U četvrtak na Malu Gospu, posjetili smo prekrasnu Baziliku svetog Pavla izvan zidina, katakombe sv. Kalista – najstarije službeno groblje rimske katoličke zajednice, gdje su u Papinskoj kripti bili pokopani  svi pape iz 3.  stoljeća. U kapelici uz katakombe vlč. Zec predvodio je misno slavlje, posebno naglasivši značenje današnjeg blagdana Gospinog rođendana. U nastavku dana slijede obilasci građevina i crkava posebno važnih za nas katolike,  Bazilike i trga sv. Ivana Lateranskog, Svetih stuba, Koloseja, crkve sv. Petra u okovima s kipom Mojsija, zatim velebna  Bazilika Svete Marije Velike.

Petak smo proveli u daljnjem razgledavanju i upoznavanju vječnog grada Rima. Oduševljeni smo bili piazzom Navonom, Panteonom, Crkvom Imena Isusova, a slijedi Oltar domovine, monumentalna Fontana di Trevi, Španjolski trg, Piazza del Popolo . Dan smo završili dolaskom u nama hrvatima posebno značajan Papinski  Hrvatski zavod  sv. Jeronima i Hrvatsku crkvu sv. Jeronima.  Nakon uvodnih riječi i pozdrava rektora zavoda i crkve sv. Jeronima  preč. Bože Radoša, slijedilo je euharistijsko slavlje koje je predvodio vlč. Zec.  U nastavku nas je preč. Božo Radoš upoznao s poviješću  Zavoda i crkve, te današnjim stanjem.  U vrlo zanimljivom i radosnom razgovoru sa rektorom zadržali smo se još dosta vremena.

Glavni dio našeg hodočašća bila je subota 10. rujna kada smo u ranim jutarnjim satima kroz kolonade najljepši Berninijev rad  stigli smo na Trg sv. Petra  na kojem se uzdiže najveći kršćanski hram Bazilika sv. Petra, odnosno Vatikanska bazilika, kojom odozgo dominira Michelangelova kupola. Prekrasan prizor nakon kojeg slijedi još nešto divnije, audijencija pape Franje za zajednice Bračnih susreta iz cijelog svijeta te druge laičke zajednice koje su u svom djelovanju povezane s brakom i obitelji.

Papa Franjo se svojim papamobilom  prije 10 sati provozao kroz mnoštvo vjernika, koje ga je pozdravljalo i mahalo zastavicama svojih zajednica, a sama audijencija počela je točno u 10 sati. Nakon pozdrava papa Franjo je pojedinačno pročitao zajednice koje su prisutne na audijenciji,  nakon čega je jedan od biskupa pročitao ulomak iz Evanđelja .

Papa Franjo je svoje obraćanje vjernicima započeo riječima :  „Hvala vam za svako dobro koje činite pomažući obiteljima !“  Zatim je nastavio tumačeći današnji ulomak iz Evanđelja: „Odlomak  evanđelja koje smo slušali govori nam o Božjem milosrđu koje se ostvaruje u djelu Otkupljenja, odnosno u spasenju koje nam je darovano po krvi (Njegova) Sina Isusa Krista. Riječ Otkupljenje slabo je korištena, iako je temeljna riječ koja označava najveće radikalno oslobođenje koje je Bog mogao učiniti za nas, za cijelo čovječanstvo, za sve stvoreno. Čini se da današnji čovjek ne voli razmišljati o tome da je oslobođen i spašen jednim Božjim zahvatom . Čovjek današnjice zaluđen je idejom vlastite slobode kao one snage kojom može sve zadobiti. Ali nije tako. Kolike li su iluzije prodane pod krinkom slobode i koliko li je ropstvo zadobiveno u naše dane u ime lažne slobode. Jako puno robova, jako puno. – Ja činim nešto jer želim to,  uzimam drogu jer mi se sviđa, slobodan sam činiti drugačije. –  To je ropstvo. Mnogi postaju robovi u ime slobode.  Svi smo vidjeli slične osobe koje su završile jako loše . Imamo potrebu da nas Bog oslobodi svakog oblika ravnodušnosti, egoizma i samodostatnosti. “     Papa je nastavio: „ Cijeli naš život, iako je ranjen slabošću grijeha, pod pogledom je Boga koji nas ljubi. Kolike li samo stranice Svetog Pisma govore o Božjoj prisutnosti, blizini i nježnosti prema svakom čovjeku, odnosno prema malenima , siromašnima i progonjenima. Bog ima veliku nježnost, veliku ljubav za malene, za najslabije, za one koji su napušteni u društvu. Što više smo u potrebi , time je više Božji pogled nad nama i on ispunja milosrđem. On ima suosjećanje prema nama , jer poznaje naše slabosti. On poznaje naše grijehe i oprašta nam, uvijek nam oprašta. On je tako dobar, tako je dobar naš Otac. “

Na kraju audijencije papa Franjo još jednom je zahvalio zajednici Bračnih susreta i zaželio da nastavimo hrabro dalje djelovati te pozvao mlade, bolesne i sve mladence da zazivajući ime Isusovo i Marijino naučimo ljubiti s velikim predanjem prema Bogu i bližnjemu.

Nakon ovakvog poticajnog , snažnog i ohrabrujućeg  Papinog  govora,  oduševljenje se osjećalo na cijelom trgu sv. Petra.

Zajedničkim svečanim euharistijskim slavljem  u Bazilici sv. Petra, nastavljen  je naš duhovni put. Papinski  povjerenik Akademije za život  i veliki kancelar papinskog Instituta „Ivan Pavao II za studije o braku “  msgr. Vicenzo Paglia predvodio je euharistijsko slavlje  u zajedništvu s četrdesetak svećenika pojedinih Zajednica Bračnih susreta iz cijeloga svijeta.

U homiliji bazirajući se na Lukinom evanđelju i komentirajući prispodobu  o izgubljenom sinu,  msgr. Paglia je naglasio: „Trebamo se staviti u oganj Božjeg milosrdne ljubavi, koja jedina izgrađuje i koja je jedina strpljiva. To je najbolji način za ‘izbaciti’  zlatno tele,  idol iz Knjige izlaska, koje je danas ‘kult ličnosti’ . Imamo potrebu da današnje obitelji budu sa Očevim karakteristikama. To traži papa Franjo od svoje Crkve, to je zadaća Bračnih udruga i Svjetske zajednice Bračnih susreta  (WWME). Svijet ide shvaćen kao obitelj, i to je najveći izazov nove evangelizacije. Ova Crkva obitelji može biti osnova solidarnosti i milosrđa u jednom svijetu gdje je prisutan rat i koji je izgubio radost zajedničkog života. Danas prevladava samoća. Imamo potrebu svijet učiniti više obiteljskim!“

U nedjelju,  na povratku kući bili smo u  Asizu, gdje smo hodočastili u papinsku baziliku sv. Marije Evanđeoske o 800. obljetnici porcijunkulskoga  ili asiškoga oprosta. To je jedno od najznačajnijih mjesta što čuva spomen na presudne trenutke života sv. Franje, gdje smo i mi pred Porcijunkulom svoje tuge i boli predali našoj Majci Mariji.  Zatim nastavljamo prema crkvi i grobu sv. Klare,  uz tumačenja vlč. Zeca i našeg vodiča. Posjet bazilici i grobu sv. Franje, završili smo misnim slavljem u  kapelici. Nakon osobne molitve , sretni, ispunjeni i pomalo umorni, ali svakako duhovno puni krećemo kući.

Rhema zaklada

Program HZBS potpomognut u suradnji sa Zakladom Rhema