Bračna ljubav muža i žene, slika saveza Boga i čovjeka

20171212_puna_dvorana
Tema ovogodišnje adventsko-božićne obnove za bračne parove, svećenike, redovnice i redovnike okupljene u Hrvatskoj zajednici Bračnih susreta, Regiji sjeverna Hrvatska (Varaždinska biskupija) bila je „Bijeg u Egipat“. U subotu 09. prosinca 2017. godine u Biskupijskoj dvorani u Varaždinu, već tradicionalno, okupili su se bračni parovi i svećenici s iskustvom vikenda Bračnih susreta.
Na početku prisutnima su se obratili koordinatori Regije preč. Josip Koprek, te bračni par Ljiljana i Silvije Peti. Ukratko su ponovili misiju Bračnih susreta te predstavili strukturu HZBS-a. Izražena je dobrodošlica svim parovima koji su prošli iskustvo originalnog Bračnog susreta u 2017. godini. Potom je predstavljena statistika Regije s naglaskom na broj parova i svećenika koji su prošli originalni vikend BS, formacijski ili duboki vikend BS. Koordinatori HZBS-ove Regije sjeverna Hrvatska željeli su zahvaliti onima koji su ostavili najviše traga u životu Zajednice kroz ovu godinu. Kao najbolja lokalna zajednica istaknuta je zajednica Međimurje. Naime, parovi i svećenici s područja Međimurja proslavili su ove godine 40 godina djelovanja Zajednice na svom području, oduševljeno su svjedočili vrijednost BS-a, potakli najviše novih bračnih parova na iskustvo vikenda, odgovorno provodili program „Mostova“, sudjelovali kao voditelji BS-a, služili kao domaćini na BS-ima te organizirali ovogodišnji Obiteljski susret, o čemu smo pisali na ovim stranicama. Kao simboličan dar primili su veliku svijeću sa znakom zajednice, a koju su u ime svih parova iz Međimurja primili koordinatori lokalne zajednice Karolina i Dejan Rođak iz Preloga.
Posebna zahvala je pripala i bračnom paru Ljiljani i Zdravku Magdić iz Ludbrega za nesebično služenje i rad u zajednici. Ljiljana i Zdravko su od prvog održanog vikenda BS u Ludbregu (16. do 18. siječnja 2015.) odgovorni za  domaćinstvo, što su odgovorno, predano i poticajno za mnoge parove odrađivali. Uz to, sudjelovali su na programu „Mostova“ te bili prisutni na mjesečnim obnovama
lokalne zajednice. Kao simboličan znak pažnje primili su kuhinjsku rukavicu i pregaču te cvijeće.
Na susretu je predstavljena monografija „Bračni susreti“, a koju je priredio pater Tonči Trstenjak DI kao dugogodišnji član HZBS-a. Pater Tonči je marljivo sakupljao fotografije i bilješke svih 40 godina djelovanja zajednice na našim prostorima, te prikupljeno sažeo na 235 stranica monografije. 20171212_monografija
Potom je uslijedila duhovna obnova, koju su predvodili bračni par Kristina i Mario Jerkovac iz Siska (novoizabrani nacionalni par HZBS-a) i č. s. Samuela Vilenica iz reda Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog. Kao uvod u razmatranje obnove uzeto je  Evanđelje po Mateju (Mt 2, 13-15) koje nosi naslov: „Bijeg u Egipat“. S. Samuela osvrnula se na osobu Josipa, na njegove unutarnje borbe, strahove i mnogobrojna pitanja, a koja su ostala nikad izgovorena. Naglasila je činjenicu da svaki put kada se Bog obrati Josipu, on  ništa ne komentira nego sluša, iako mu Bog povjerava teške i veoma odgovorne zadaće. Ne postavlja pitanja, ne pravda se, niti opravdava, ne pronalazi razloge da se „izvuče“ iz onoga što mu Bog povjerava. I potaknula muževe na promišljanje – Kako ja, kao otac i glava obitelji reagiram na teške i izvanredne situacije? Potom je nastavila, pitajući se, promatrajući Marijin lik, mogu li se žene i majke prepoznati u njoj? Ponekad muževi donose neke odluke koje nisu odmah razumljive. Kako ja, kao žena i majka reagiram? Napadam li ili pokušavam pronaći mnogobrojna opravdanja jer se to ne poklapa s mojim planovima? Jesam li ikada pomislila da Bog može govoriti i mojem mužu kao što je nekoć svoje planove izvršavao uz Josipov pristanak?
Kristina i Mario podijelili su s prisutnima vlastito iskustvo nedavne neočekivane situacije, svoje osjećaje, misli, reakcije, ali i odluke koje su donosili kao muž ili kao žena te time dodatno potakli prisutne na promišljanje o svojim situacijama, razmišljanjima i ponašanjima.
Obnova je nastavljena misnim slavljem u varaždinskoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije, koje je predvodio mons. Josip Mrzljak, biskup varaždinski u suslavlju sa svećenicima koji djeluju u HZBS, te suradnicima iz Varaždinske biskupije.

20171212_misa

Brojni parovi pristupili su sakramentu pomirenja uoči blagdana Božića.  U svojoj propovjedi biskup je naglasio važnost zajednice Bračnih susreta i njenog djelovanja na području bračnog i obiteljskog pastorala. Biskup je naglasio neke dijelove pisma naših biskupa glede „Istambulske konvencije“ objavljenog 30. studenog 2017. godine u Zagrebu. Iz pisma, je  istaknuo sljedeće obraćajući se bračnim parovima: „Bračno zajedništvo muškarca i žene prirodno je okruženje za nastanak i rast ljudskoga života te je za svaku državu od iznimne važnosti donošenje zakonskih odredaba i drugih propisa kojima je svrha zaštititi i promicati tu temeljnu stanicu ljudskoga društva. Obitelj je područje primarne socijalizacije, jer je „prvo mjesto gdje se uči odnositi prema drugome, slušati i dijeliti, biti strpljiv i pokazati poštovanje, jedan drugomu pomagati i učiti se suživotu… U obitelji se uči blizini, brizi i poštivanju drugih. Tu se razbija prvi krug pogubne zaokupljenosti samim sobom i spoznajemo da živimo s drugima, s drugima koji su vrijedni naše pažnje, naše ljubaznosti i naše ljubavi” (papa Franjo, Amoris laetitia /AL/, 276). Za nas vjernike obitelj, kao intimna zajednica bračnoga života i bračne ljubavi muža i žene, ujedno je slika saveza Boga i čovjeka i nadilazi svoje sociološke temelje i razloge. Obitelj je svetište života, ozračje u kojemu se život rađa, brižno čuva, njeguje i prati u razvoju.“ (Pismo u cijelosti možete pročitati ili preuzeti na:
http://www.biskupija-varazdinska.hr/vijesti/zaloziti-se-za-temeljne-vrjednote-obrazovanja-i-obitelji/27710)
Po završetku misnog slavlja, u ime HZBS-a Regije sjeverna Hrvatska Ljiljana i Silvije Peti su biskupu uručili već spomenutu monografiju Bračnih susreta, a biskup je Zajednici predao pismo biskupa kao obavezu da i dalje nastave s promicanjem bračnog zajedništva muškarca i žene te trajnog zajedničkog putovanja sa svojim svećenicima.
Radosno druženje je nastavljeno u prostorijama svećeničkog doma, uz zajednički agape. Domaćinstvo obnove, već tradicionalno i odgovorno su odradili bračni parovi iz lokalne zajednice BS-a Varaždin.