Susreti Hrvata u Padovi postaju sve brojniji

31.07.2018.

Padova, 19.05.2018.Padova - Puljani Photo by Zeljko Tutnjevic - ++385 95 903 1000

Ovogodišnji 12. Susret Hrvata u Padovi i proslava blagdana sv. Leopolda Bogdana Mandića, obogaćeni su i prošireni na dva dana uz, po prvi put, dvije hrvatske mise, koje su predvodili u subotu pater Rozo Palić, župnik  Svetišta sv. Josipa u Trstu te utemeljitelj kleričkog Bratstva Trojedine Ljubavi, a u nedjelju don Miljenko Babaić, župnik i hrvatski branitelj iz Stona. Stigli su i hodočasnici iz Istre, Rijeke, Zagreba i Varaždina. Uz njih su na Susretu sudjelovali i brojni Hrvati iz Trsta, Udina, Padove, Vicenze, Milana, Bologne i Rima.

Hodočašće s četiri autobusa su organizirali koordinatori i voditelji Zajednice Bračnih susreta iz Istre te voditelji biblijsko-molitvenih zajednica „Bog je ljubav“. Srdačnu dobrodošlicu za padovanski hodočasnički program pripremili su padre Flaviano Gusella,  rektor Svetišta sv. Leopolda Mandića, i fra Nikola Rožanković, ispovjednik u bazilici sv. Antuna, te članovi Hrvatske zajednice u Venetu. Kao i svih dosadašnjih godina, svekolika podrška bili su i predstavnici državnog diplomatskog kora Republike Hrvatske u Italiji i izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, gospodin Jasen Mesić, veleposlanik RH u Rimu.  Susretu su nazočili i Neven Pelicarić – izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici, predstavnici Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske: Draženka Arar, Dubravka Severinski, Alen Matanić, Nevenka Grdinić – generalna konzulica Republike Hrvatske u Trstu te Iva Pavić – generalna konzulica Republike Hrvatske u Milanu sa suradnicima.

Kroz 12 godina Susrete su organizirali Hrvatska zajednica u Venetu i Hrvatska matica iseljenika podružnice iz Pule i Dubrovnika. U sklopu programa je održan i informativni sastanak svih hrvatskih udruga i zajednica Hrvata u Italiji o zaključcima Prve sjednice drugog saziva Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske, koje je iznijela Dragica Hadrović – članica Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske, predstavnica hrvatskog iseljeništva za Italiju. Neki istaknuti zaključci sa sastanka su:  učenje i njegovanje hrvatskoga materinskog jezika u iseljeništvu, pojednostavljeni i osmišljeniji povratak iseljenika, pravedniji izborni zakon, ne dopustiti dvostruko oporezivanje inozemnih mirovina i drugo.

U subotu je program započeo u popodnevnim satima klanjanjem pred Presvetim Oltarskim Sakramentom, nakon čega je uslijedilo predavanje patra Roze Palića na temu “Očinstvo i majčinstvo – odraz Božje ljubavi”. Govoreći o obitelji kao uzvišenoj vrijednosti našeg čovječanstva, pater Rozo je govorio o ljudskoj svetosti i odjeku Božje stvarnosti u svakom čovjeku, naglasivši kako je izvor svakog očinstva i majčinstva u Bogu, koji je Stvoritelj, ali i Ljubitelj svakog od nas.

Govorio je o duhovnoj izgradnji  svake osobe kako bi se mogla darivati drugima, poglavito u obitelji, na jedan odgovoran i zreo način te time izbjeći “mentalitet smrti”. Prema Svetom pismu  čovjek je stvoren na sliku Božje trojstvene ljubavi te samo s Bogom može biti ispunjen u sve svoje tri dimenzije duha, duše i tijela, što mu omogućuje da bude odraz Božje slike na koju je stvoren.

Kroz razne primjere iz životne stvarnosti današnjice kao i razlaganje dijelova Svetog pisma te misli raznih teologa, don Rozo je upozorio kako Zli hoće udaljiti čovjeka od Istine i uvesti ga u irealan svijet, na poseban način napadajući obitelj želeći je razoriti i uništiti.  Govoreći o bračnom zajedništvu naglasio je kako u Bogu nema uvjeta, nego samo ljubav. Pozvani smo, dakle, “ljubiti u sve dane svoga života” te iz korijena živjeti svoje dostojanstvo. Nakon predavanja uslijedilo je euharistijsko slavlje koje je predvodio don Rozo Palić, a koncelebrirao don Miljenko Babaić – dekan Stonskog dekanata iz Dubrovačke biskupije.
Nakon sv. Mise je održan koncert dubrovačkoga mješovitog zbora Libertas pod ravnanjem Viktora Lenerta i uz pratnju dubrovačke pijanistice Ivane Jelača iz Dubrovnika. Izvođači su oduševili svojim raznolikim repertoarom i nastupom, te  je i publika  zajedno sa zborom zapjevala neke poznate stihove.  Radost i veselje uz pjesmu i čašćenje  nastavilo se još dugo iza koncerta.

U nedjelju na Duhove,  drugi dan ovog događanja, u svetištu sv. Leopolda u Padovi svečano je proslavljeno euharistijsko slavlje, koje je predvodio don Miljenko Babaić. Skladnim i raskošnim pjevanjem, slavlje je predvodio mješoviti pjevački zbor Libertas. Osvrćući se na probleme s kojima se susrećemo, kako u Domovini tako i  izvan nje, don Miljenko je u svojoj propovijedi govorio o darovima i plodovima Duha Svetoga, te naglasio:  „Kad govorimo jezikom ljubavi, govorimo jezikom koji svi mogu razumjeti i u takvom zajedništvu moguće je prevladavati probleme, rasti i graditi svoj dom, obitelj i domovinu.“

I tako iz godine u godinu ovi susreti Hrvata postaju sve brojniji, sve privlačniji za sve širi krug Hrvata. A hrvatski svetac zagovornik je svih Hrvata, posebno onih koji su daleko od svoje domovine, kao što je i on sam to bio. Iako službeno nije proglašen zaštitnikom hrvatskih iseljenika, na ovim susretima i šire po svijetu, on to već je, po volji i ljubavi svoga  naroda u tuđini.

Rhema zaklada

Program HZBS potpomognut u suradnji sa Zakladom Rhema