Prigoda za nove susrete s prijateljima

09.10.2014.

Vjerujem da dijelimo s vama mišljenje da je godišnje hodočašće u Mariju Bistricu posebna duhovna okrjepa Zajednice Bračnih susreta. Na njemu uživamo u ispunjenju naše bračne i obiteljske povezanosti u Kristu. Poseban je doživljaj radost susreta s drugim prijateljima iz Zajednice, s istom nakanom pristiglih iz svih krajeva Hrvatske.

I ove godine slavonske su Zajednice dogovorile zajednički odlazak na hodočašće. No, nakon pretprošlogodišnjeg ustrojavanja pet lokalnih zajednica, izraslih iz matične đakovačke, i njihovog narastanja, ove godine jedan nam je autobus bio nedovoljan. Više od 130 osoba u tri autobusa nazočilo je ovogodišnjem susretu.

Sam put je prigoda da se i sami bolje upoznamo u opuštenom obiteljskom ozračju. Velika je radost nas roditelja vidjeti našu djecu kako i oni žele poći i družiti se s prijateljima koje ne viđaju često.

Rani polazak stoga nije zaprjeka za doživljaj radosti na putu. Jutarnja krunica koju su predvodili mladići i djevojke duhovno nas je nahranila i učinila ponosnima kako su spremno i predano predvodili molitvu.

Lijep jesenski dan u Mariji Bistrici pratio je naše radosno raspoloženje s puta, a ljepote samoga mjesta uvijek pojačaju naš dojam posebnog svečanog ugođaja.

Ovi su nas osjećaji pratili tijekom Euharistije koju je predvodio pater Josip Sremić, SJ. Njegove blage, s lakoćom izrečene riječi, pune iskustva i ljubavi našle su put do naših srca iznova nas podsjetivši na značaj našega bračnog sakramenta i Isusov uzor uvijek i svugdje.

Zajednički ručak na otvorenome bio je prigoda za nove susrete s prijateljima i razmjenu doživljaja od proteklog druženja.

Uvijek je poseban doživljaj Križni put s svjedočanstvima bračnih parova. Svake godine nas nanovo iznenade svojom iskrenom životnošću, našim životnim križnim putovima tako posebnim u životu svakoga od nas, a opet tako sličnim. Ta nam svjedočanstva uvijek ponovno daju nadu da je nasljedovanje Krista put našega bračnog i životnog ispunjenja. I napokon uvijek nas vrate Kristovoj zapovijedi koja je ujedno i naslov zbirke križnih putova proteklih triju hodočašća u Mariju Bistricu: „Ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio“, tiskanoj ove godine.

Hvala našem nacionalnom voditeljskom timu Ivanki, Milanu Došlin i pateru Josipu Sremiću na trudu za objavljivanjem jer će nas bogatstvo ovih zabilježenih svjedočanstava zauvijek poticati i nadahnjivati.

Duga povorka hodočasnika na križnom putu s mnoštvom stjegova kako se uspinje bistričkom Kalvarijom prate nas u mislima i pri povratku našim domovima.

I ovogodišnje hodočašće će nas obogaćivati i grijati u našim zajednicama do novoga susreta sljedeće godine.

Rhema zaklada

Program HZBS potpomognut u suradnji sa Zakladom Rhema