Obnovljeni u Kristu

31.03.2015.

Od 13. do 15. veljače 2013. održane su duhovne vježbe za 20-ak bračnih parova u Isusovačkom domu u Opatiji.

Parovi su se u popodnevnim satima zaputili put Opatije pod vodstvom vlč. Krunoslava. Duhovna priprema za vježbe započela je već u autobusu s meditativnom krunicom koju su molili parovi.

Nakon dolaska u Opatiju i smještaja u sobe, uslijedio je uvod u duhovne vježbe. Tema duhovnih vježbi bila je:”Obnoviti svoje duhovne snage s Kristom i po Kristu”, a moto: „Živim, al ne više ja, nego živi Krist u meni“ (Gal 2, 20). Ušli smo u tišinu, tišinu svog srca i duše gdje smo jedino mogli čuti što nam Bog govori. Dan je završio molitvom časoslova i osobnim razmatranjem uvodnog predavanja.

Već u subotu rano smo ustali jer nas je čekao ispunjen dan. U subotu smo prošli kroz tri razmatranja. U prvom smo razmatrali o Duhu Svetomu kao autoru našeg duhovnog života te o tome koliko je on prisutan u našem vjerničkom životu. Spoznali smo važnost prisutnosti Duha Svetoga u molitvi i u svakodnevnim poslovima i obvezama. Dalje smo razmatrali o savršenoj molitvi evanđeoskog gubavca, tj. o tome što su naše gubavosti, jesmo li se kad našli u situaciji da smo proglašeni opasnima za zajednicu, ili smo mi sami možda nekoga isključili iz svog života jer nam je udarao po savjesti. Pitali smo se koliko smo bili objava Božje moći u svijetu? Posljednje razmatranje u subotu vodilo nas je kroz temu apostolske vjere Kristove učenice Marte, kojoj je Isus rekao da je potrebno samo jedno, biti s Njime. Ona je to shvatila, bila je spremna posvjedočiti za Krista u javnosti, imala je apostolsku vjeru. Tu smo razmatrali koliko smo mi napredovali u Njegovoj školi, kako dovodimo ljude Kristu i kome smo dosada približili Krista svojim životom?
Dan smo završili s zajedničkom molitvom i klanjanjem pred Presvetim oltarskim sakramentom.

U nedjelju su još uslijedila dva razmatranja, u kojima smo razmišljali na temu „Što siješ, to ćeš i žeti“, te o tome što smo spremni učiniti za Krista nakon ovih duhovnih vježbi.

Svečani završetak bio je na sv. misi u podne, gdje smo zahvalili na svim primljenim milostima, na vremenu posvećenom Bogu i sebi te svojem bračnom drugu. Uslijedio je ručak, druženje, zahvala domaćinima, pakiranje i polazak kući.

Hvala velečasnom na izdvojenom vremenu, žrtvi, odricanju i ljubavi koju je imao za svaki par. Obnovljeni u Kristu vratili smo se svojim kućama i svakodnevnim obavezama.

 

Rhema zaklada

Program HZBS potpomognut u suradnji sa Zakladom Rhema