„Ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio!“

19.01.2015.

U subotu 10. siječnja 2015. godine, na svetkovinu Kristovog krštenja, Hrvatska zajednica Bračnih susreta održala je svoj redovni Godišnji sabor u Zagrebu, u prostorijama Filozofskog fakulteta Družbe Isusove na Jordanovcu, na koji se odazvao veliki broj bračnih parova iz svih  krajeva Hrvatske. Bila je to ponovna prigoda susresti se s dragim ljudima, kao i svih ranijih godina.

No, ovaj Godišnji sabor ipak je donio jednu posebnost.

Ove godine istekao je trogodišnji mandat našeg dosadašnjeg Nacionalnog tima, koji su činili bračni par Ivanka i Milan Došlin s p. Josipom Sremićem, SJ.

U svom izvješću o životu i radu HZBS-a tijekom protekle godine upoznali su nas s projektima koji su pokrenuti i završeni, kao i s onima koji su u tijeku te donesenim prioritetima HZBS-a za mandatno razdoblje novog novoizabranog Nacionalnog tima. Uz veći broj održanih Bračnih susreta u Republici Hrvatskoj, prošle godine prvi je put održan Bračni susret  u Dubrovniku  te u Bosni i Hercegovini, čime je omogućeno bračnim parovima, u prvom redu sakramentalnima, iz tih udaljenih krajeva doživjeti neponovljivo iskustvo Originalnog bračnog susreta, nastaviti graditi svoje bračno i obiteljsko zajedništvo temeljeno na kršćanskim vrijednostima braka i obitelji te rasti u ljubavi na kakvu nas Isus poziva Ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio!“ (Iv 15, 12). 

Prošle godine održan je prvi Susret koordinatora u Sisku i prvi Susret voditelja Mostova u Varaždinu, te susret tim parova na Taboru. Zajednica je i ove godine hodočastila na godišnje hodočašće u Mariju Bistricu te je izdana knjiga u kojoj su tiskani tekstovi postaja Križnog puta, napisani od strane bračnih parova od 2012. do 2014. godine.

Nacionalni tim sudjelovao je također na susretima Europskog vijeća u Siracusi, Budimpešti – Leanyfalu, te u Belgiji, Banneuxu. A, najavljeno je i održavanje Europskog vijeća od 11. do 14. lipnja 2015. godine u Mariji Bistrici. Nacionalni tim pozvao je na zajedništvo, ljubav i financijsku pomoć da bi se Europsko vijeće moglo održati.

Koristimo prigodu naglasiti proslavu 10. godišnjice rada Zajednice Požega. Čestitamo od srca i želimo im obilje Božjeg blagoslova, ljubavi i ustrajnosti u njihovom daljnjem radu!

Još je mnogo statističkih podataka izneseno u godišnjem izvješću, mnogo je slajdova prikazano s fotografijama i poticajnim porukama iz različitih prigoda i događanja. Prepoznata je ljubav, briga i zauzetost Nacionalnog tima za očuvanje vrijednosti Bračnih susreta i življenje tih vrijednosti u našoj svakodnevici i po tome što su nam između ostalih poruka više puta na slajdu prikazali Isusovu poruku  iz Ivanovog evanđelja (15,12):  „Ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio!“, što je geslo Bračnih susreta u cijelome svijetu.

Upravo u toj ljubavi, vjernom i odanom služenju Hrvatskoj zajednici Bračnih susreta, Ivanka,Milan i p. Josip priveli su kraju svoj mandat Nacionalnog tima 2012. – 2014.  Ne možemo i ne želimo zanemariti pokoji drhtaj glasa, po koju suzu izdajnicu koju smo ogledajući se primijetili u očima parova prisutnih u dvorani, dirnutost… No, nadasve želimo izraziti našu veliku zahvalnost na ljubavi, predanosti, požrtvovnosti, otvorenosti i svesrdnoj pomoći koju su nam, tijekom protekle tri godine naši Ivanka i Milan i p. Josip nesebično darivali. Hvala vam od srca na svakom kamenčiću koji ste ugradili u mozaik bračne ljubavi i pripadnosti svakoga bračnog para naše Zajednice! Poruka sv. Petra: Ugrađujte se kao živo kamenje u duhovni Dom…, kojom ste se oprostili ostat će nam u srcima i biti nam poticaj na ljubav i žrtvu.

Potom je došlo vrijeme da upoznamo novi Nacionalni tim Hrvatske zajednice Bračnih susreta, bračni par Anđelku i Ivana Mađerčić, te vlč. Stjepana Škvorca. Pozdravili smo ih srdačnim pljeskom  i na taj način zahvalili na njihovoj odluci za služenje našoj Zajednici. U svome obraćanju novi Nacionalni tim zahvalio je na povjerenju te iskazao svoju spremnost na obavljanje povjerene im zadaće. I njima od srca zahvaljujemo na prihvaćanju odgovornosti vođenja Hrvatske zajednice Bračnih susreta i molimo Gospodina da ih prati na njihovom putu. Neka naša međusobna ljubav, bude poput spone između niske zlatnih dukata koji čine prekrasnu ogrlicu, simbol Slavonije iz koje nam dolaze. A, njihovo uporište pronađeno u Evanđelju po Luki 15, 8-10 „Ili kad koja žena ima deset drahma i izgubi jednu; ne upali li tada svjetiljku, ne pomete li kuću i ne traži li brižljivo, dok ne nađe drahmu? Kad nađe drahmu, sazove svoje prijateljice i susjede i govori: Radujte se sa mnom! Nađoh drahmu koja je bila izgubljena. Isto tako, kažem vam, bit će kod Božjih anđela radost zbog jednoga grješnika koji se obrati.“, neka im daje snagu i nadahnuće u godinama njihovog mandata.

Nakon kratke pauze, s nama su svoje iskustvo susreta sa samim sobom u temi „Duhovni put od braka i obitelji“ podijelili bračni par Žaklina i Darko Marčinković, te vlč. Danijel Herceg. U svome promišljanju o duhovnom putu i rastu iznijeli su važnost četvrte Božje zapovijedi: Poštuj oca i majku, da dugo živiš i dobro ti bude na zemlji i važnost riječi „ostavit ću oca i majku i prionuti uz svoju ženu kao jedne od glavnih  poruka Bračnih susreta na temu „Božja čežnja za naš brak“. Jer, upravo su naše majke i očevi, naše bake i djedovi, oni koji su zasadili sićušno zrnce vjere u naša srca; vjere da postoji netko tko nas je stvorio, tko nas ljubi, bdije nad nama i tko nam nikada neće okrenuti leđa. Spoznaju Božje prisutnosti u našem životu, kako osobnom, tako i bračnom. Bog koji je s čovjekom sklopio Savez i Bog koji je, namijenivši nas jedno drugome, na taj način omogućio sklapanje našeg međusobnog saveza – braka.

Upravo o našoj namijenjenosti jednoga drugome, od trenutka samoga krštenja, kada Gospodin šalje Duha Svetoga na svakoga od nas pojedinačno pa do trenutka našega susreta i sklapanja braka, govorio je u svojoj nadahnutoj homiliji đakovačko-osječki nadbiskup mons. Đuro Hranić. Predsjedavši misnom slavlju, uz koncelebraciju većeg broja svećenika i redovnika članova Hrvatske zajednice Bračnih susreta, nadbiskup Hranić naglasio je koliko ga raduje vidjeti bračne parove okupljene u tolikom broju, jer je upravo brak i obitelj temelj života. Pozvao nas je da ustrajemo na svome putu, hrabro i nepokolebljivo svjedočeći svoju ljubav, ali i pripadnost Kristu i Katoličkoj crkvi. Ujedno, nadbiskup Hranić pozvao nas je na Drugi nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji koji će se održati 19. travnja 2015. godine na Trsatu. U znak zahvalnosti za  potporu  koju našoj HZBS-a pruža Otac nadbiskup Hranić, dosadašnji Nacionalni tim predao mu je svoj simbolični  dar, uz riječi: Dragi Oče nadbiskupe, neka Vas naš skromni, ali s ljubavlju pripremljen, dar podsjeća da Vas cijela Hrvatska zajednica Bračnih susreta i jedan, sada već bivši Nacionalni tim, poštuje, zahvaljuje Vam za svu ljubav i potporu, da Vas iskreno voli i za Vas moli. 

Po završetku misnog slavlja, uputili smo se na  domjenak koji su nam pripremili parovi iz Zajednice Varaždin, Primorja i Čazme. To je bila još jedna prigoda da u opuštenom i radosnom okruženju, provedemo još neko vrijeme u zajedništvu s dragim prijateljima bračnim parovima i svećenicima Bračnih susreta.

Do sljedećeg Godišnjeg sabora i novih susreta, od srca vas pozdravljamo!

 

Rhema zaklada

Program HZBS potpomognut u suradnji sa Zakladom Rhema