Lisina – Zlatni jubilej misništva vlč. Antona Zec

29.06.2013.

Zajednica „Bračnih susreta“ riječke Metropolije  20-ti se put okupila na pikniku podno Učke kod planinarskog doma na Lisini, 22. lipnja ove godine. Ovaj je put susret bio obogaćen posebnom proslavom  zlatnog svećeničkog jubileja duhovnika Zajednice Rijeke i otoka vlč. Antona Zeca, koji već 37 godina s tim-parovima vodi Bračni susret u Opatiji .

Na samom početku misnog slavlja (u jednom gaju na Učki, koje je započelo u 12 sati ), naš slavljenik velečasni  Anton Zec odmah je podsjetio na tisućljetnu vezu našeg naroda s Bogom i na darove koje neprestano primamo od Njega, kao što je primjerice i ovo naše okupljanje u predivnoj prirodi. I tako, kao i uvijek, kad nas Isus preko naših  svećenika  okuplja, nizali su se tijekom cijele mise  trenuci prepuni emocija, topline i ljepote što diraju u dušu.

Misu je predvodio slavljenik uz sedmero svećenika i uz 200-tinjak gostiju – bračnih parova, djece, djedova i baka iz riječke regije, Istre, Krka, Cresa, Raba, Gospića, Pitomače, Varaždina i Zagreba . Vlč. Zec često spominje nama parovima  onu S pola srca nikog ne želim: dok svoje dajem, ja ga ne dijelim /Jesenjin/, i upravo su i tog dana svi željeli pokloniti svoje srce Bogu, jedno drugome te našem dragom slavljeniku izraziti svoju zahvalnost za tolike godine neumornog i vedrog darivanja svog srca za 1.171 par tijekom 102 vikenda u Opatiji. Svatko je  želio na neki način pridonijeti uveličavanju slavlja: kićenjem žrtvenog oltara u prirodi, svečanim pjevanjem  čitanja pa zatim pjevanjem psalma, pjevanjem mise uz pratnju dviju gitara… Osam bračnih parova čitalo je molitve vjernika, a snažan je dojam ostavila i homilija patera Josipa Sremića te prinos darova na oltar.  Milodar prikupljen za vrijeme mise, bit će upućen za mladu misu jednom svećeniku Alexisu u Ugandi, koga je slavljenik više godina stipendirao. Prije pričesti obnovili smo svoje bračne zavjete, a svećenici svoj zavjet zaručnici Crkvi.  Na kraju mise, uslijedilo je nekoliko spontanih usmenih zahvala bračnih parova voditelja Bračnih susreta, kao i onih koji su odrastali uz Bračne susrete, pa  i jedna zahvala  pjesmom  „Himan  ljubavi “. Razgaljenih srca dočekali smo blagoslov na kraju mise,  sretni što smo dio te Božje obitelji.

Na prostranoj livadi slijedilo je druženje, uz janjetinu s ražnja, roštilj, gulaš uz palentu krompiricu, domaći fažol  i kolače.  Uz klasičnu slavljeničku tortu ponuđena je čak i čuvena Rapska torta!  I tako, uz pjesmu, druženje, igru i anegdote iz života našeg slavljenika, nismo gotovo ni primijetili kako već pomalo stiže noć.

Razdragani što smo se mogli družiti s tolikim dragim ljudima okupljenim oko našeg vlč. Zeca u predivnoj prirodi, doživjeli smo majku Crkvu preko naših „domaćih crkvi“,  a posebno preko sakramenta svete ženidbe. Tu je Bog s nama i preko sakramenta svećeništva. Dobri Bog dat će da naš dragi Zeko  još mnogo bračnih parova uputi u Božju ljubav i oplemeni njihove živote!

Rhema zaklada

Program HZBS potpomognut u suradnji sa Zakladom Rhema