Božje milosrđe sve pokriva

31.03.2015.

U nedjelju, 15. ožujka 2015. u našoj je župi održana korizmena duhovna obnova za Sjevernu regiju. Okupio se lijep broj bračnih parova članova HZBS, njih oko 70-ak, i to iz zajednica Varaždin, Ivanec, Čakovec, Virovitica, Ludbreg…i naravno iz naše koprivničke, koja je bila domaćin. Obnova je započela pozdravom koordinatora za Sjevernu regiju, Katarine i Jurice Jambrušić, koji su zahvalili parovima što su ovaj nedjeljni dan rezervirali za Gospodina i jedno za drugoga, kako bi se obnovili u duhu i dijalogu, te na taj način još više produbili svoj odnos, ali i odnos s Gospodinom te spremno dočekali blagdan Uskrsa. Obnovu su uz vlč. Krunoslava vodili bračni par Jasenka i Danijel Lovrenčić. Vlč. Kruno nas je predivnom molitvom vlč. Zlatka Sudca uveo u temu susreta: „Živjeti za Krista autentičnost kršćanskog braka i pod cijenu života“, pod motom iz Psalma 23,4: Pa da mi je i dolinom smrti proći zla se ja ne bojim jer Ti si sa mnom. U svom uvodnom izlaganju teme župnik nam je dao na razmišljanje: Kako se mi ponašamo u kušnjama koje mogu izroditi i smrt? Kako se tada postaviti i ponašati? Za razmatranje imamo Psalam 23, koji sav zrači pouzdanjem, u kojem psalmist izražava svoju radosnu sigurnost da će biti vođen i zašićen, sačuvan od svake opasnosti, jer je Gospodin njegov pastir. Korizma je pravo vrijeme da u tišini svog srca razmatramo Psalam 23 i molimo Gospodina jedni za druge, pogotovo unutar bračnog zajedništva, da nam Gospodin udijeli da kročimo uvijek njegovim putovima poput pitomog i poslušnog stada, da nas primi u svoju kuću, za svoj stol i da nas vodi na „vrutke tihane“ da se, prihvaćajući dar njegova Duha, uzmognemo napajati na njegovim izvorima, izvorima one vode žive „koja struji u život vječni“.

Zatim su Jasenka i Danijel podijelili svoja iskustva sa zajednicom, kada su progovorili o tome kako su živjeli autentično za Krista u teškim trenucima njihovog bračnog i obiteljskog života, te posvjedočili kako ih je Gospodin – pastir vjerno vodio i usmjeravao i dao im snage i strpljivosti izdržati njihov križ pa i pod cijenu života. Vlč. Krunoslav je također podijelio svoje iskustvo sa zajednicom i prisutnim svećenicima članovima HZBS te tako obogatio i ispunio svojim svjedočanstvom srca svih prisutnih.

Nakon tog dijela obnove, parovi su imali mogućnost pristupiti sakramentu svete ispovijedi, a zatim je uslijedila pobožnost zajedničkog križnog puta, te sv. misa, koju je predvodio vlč. Krunoslav, a predivno pjevao naš zbor mladih „Stepinčeva mladež“. Vlč. Kruno je u nadahnutoj i poticajnoj propovijedi govorio o Božjem milosrđu: Nedjelja je radosti, trebamo se radovati jer je već pola Korizme prošlo, ali i zato jer ima još vremena za napredak i rast. Bog je bogat milosrđem, a to milosrđe je najočitije u križu našeg Isusa Krista. To je milosrđe koje nas spašava iz blata naših života, brakova, povreda… Dragi parovi, nije tragedija ako ste se udaljili jedno od drugoga, ako ste se posvađali, oskvrnuli svoj sakrament, ako ste pogazili dostojanstvo… nije to najveća tragedija. Najveća tragedija je ne željeti se mijenjati, jer Božje milosrđe sve pokriva. Na kraju mise bračni parovi su obnovili svoje zavjete, obećavši si ponovno vjernost u dobru i zlu, u zdravlju i bolesti. Duhovna obnova je završila zajedništvom za obiteljskim stolom, uz nove članove HZBS koji su se vratili sa zaručničkog vikenda u Samoboru, Petru Špernjak i Vedrana Vargovića, kojima želimo obilje Božjeg blagoslova u njihovom skorom bračnom životu.

Gospodine, Bože milosrđa, zahvaljujemo ti na našem pastiru vlč. Kruni, koji nas s ljubavlju i povjerenjem vodi prema Tebi, i nikad ne odustaje od nas.

Rhema zaklada

Program HZBS potpomognut u suradnji sa Zakladom Rhema